Ca urmare a incendiului care a avut loc duminică seară la biserica romano-catolică din Atia, localitatea Corund, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba însoțit de vicepreședintele Biró Barna Botond și consilieri județeni, a efectuat o vizită la fața locului.
Ultima actualizare: miercuri, 21 septembrie 2016
Incendiul a fost provocat de un trăsnet și s-a soldat cu distrugerea în totalitate a acoperișului, interiorului locașului de cult, împreună cu orga și băncile din biserică. Au fost prezenți alături de reprezentanții consiliului județean, preotul paroh Adorján Imre și protopopul romano-catolic Mátyás Károly, primarul localității, Katona Mihály și arhitectul Albert Márton. Pe baza relatărilor celor prezenți, în primul rând este nevoie de evaluarea pagubelor, doar ulterior putându-se face o estimare a costurilor necesare reparării locașului de cult. S-a precizat de asemenea, că este posibil ca și o parte a zidurilor bisericii să trebuiască refăcută.
„Ne alăturăm eforturilor comunității din Atia de refacere a bisericii romano-catolice. Rolul pe care biserica îl are în viața comunităților este unul definitoriu, acesta este și unul dintre motivele pentru care consiliul județean va încerca să sprijine efectuarea lucrărilor, prin redistribuirea de sume din bugetul propriu. Astfel prin colaborarea dintre reprezentanții bisericii și consiliului județean vom face tot posibilul ca în cel mai scurt timp să fie refăcută biserica”, a afirmat președintele consiliului județean. Acesta a mai adăugat faptul că președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor și-a declarat intenția a de a se implica în reconstrucția bisericii.
Primarul localității, Katona Mihály a afirmat că se vor distribui fonduri de la bugetul consiliului local în vederea efectuării reparațiilor bisericii. Totodată, a adăugat că se vor organiza și activități de donație, prin intermediul cărora persoanele care doresc și au posibilitatea, pot oferi sprijin în refacerea bisericii.
Biserica din Atia are o vechime de 210 ani, actuala formă avându-o din anul 2007, iar în urmă cu 10 ani, aici a mai avut loc un incendiu.
Miercurea-Ciuc, 20 septembrie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)77 vizualizări