Conviețuire interetnică în județul Harghita

Regiunii îi este caracteristică conviețuirea pașnică 

(0 Votări)72 vizualizări

În data de 21 septembrie a avut loc o masă rotundă pe tema Conviețuirii interetnice în județul Harghita organizată de Asociația pentru Județul Harghita, în colaborare cu instituția Consiliului Județean Harghita. În cadrul discuției s-au dezbătut aspecte referitoare la conviețuirea între diferitele etnii din județ. 

Incze Csongor, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita i-a salutat pe cei prezenți și a ținut să precizeze că instituția se străduiește să ofere un exemplu pentru restul județelor din țară în ceea ce privește buna conviețuire. După cum a amintit, se află în lucru elaborarea unui codex de bună conviețuire, iar această discuție se dorește a contribui la elaborarea unui material cât mai cuprinzător. Totodată, a ținut să precizeze că s-au acordat fonduri separate regiunii de nord a județului, în funcție de numărul populației, s-a elaborat un sistem separat de accesare a fondurilor în cazul proiectelor culturale și investițiilor, dar și că în regiune au loc semnificative lucrări de reabilitare a drumurilor.

„Scopul acestei întâlniri este asigurarea cadrului necesar pentru identificarea problemelor și găsirea soluțiilor în scopul unei cât mai armonioase conviețuiri a reprezentanților diferitelor etnii din județ”, a afirmat Incze Csongor.

Primul care a vorbit despre aceste aspecte a fost consilierul județean, Proca Ion. După cum a afirmat, fiind un vechi locuitor de etnie română din Miercurea-Ciuc, îi sunt cunoscute aspectele vizavi de conviețuirea româno-maghiară din regiune. În calitate de profesor a intrat în contact atât cu elevi maghiari, cât și români, iar în calitate de conducător al serviciului de protecție a copilului a întâlnit numeroase situații, probleme ale reprezentanților diferitelor etnii. În opinia sa, este important ca problemele să nu fie abordate din punct de vedere sentimental, ci pe baza informațiilor precise, iar rezolvările să se găsească după o analiză clară a acestora.

Sociologul Horváth István, preşedintele Institutului pentru Studierea problemelor Minorităţilor Naţionale a afirmat că pe baza sondajelor s-a răspândit convingerea că  în județul Harghita reprezentanții diferitelor etnii nu conviețuiesc, ci coexistă. Horváth a făcut o prezentare a proporției populației române și maghiare din județ, a menționat că numărul mai mare de etnici români se găsește în partea de nord a județului, iar faptul că raportul este de 25–50% dintre populația română și cea maghiară nu a reprezentat niciodată o bază care să genereze situații de conflict între cele două etnii. Totodată, stabilitatea caracteristică relațiilor româno-maghiare reduce posibilitatea creării stărilor conflictuale. Din cele relatate de Horváth István cei prezenți au putut să își sporească cunoștințele, și astfel s-a făcut cunoscut faptul  că fiecare al cincilea român trăiește într-o căsnicie mixtă, în mediul urban se înregistrează un număr mai ridicat de căsnicii  mixte, fapt care conduce la concluzia că interacțiunea dintre etnii este mai pregnantă în localitățile cu populație mixtă. La întrebarea de ce trebuie să conviețuim, cercetările conduc la răspunsul că structura populației nu necesită și nici nu există motivație în sensul conviețuirii. În județ s-a creat o situație duală, caracterizată prin faptul că românii se adresează în rezolvarea problemelor prefectului, iar maghiarii, consiliului județean.

„Sunt puține acele instituții care reușesc stabilirea unei comunicări trans-locale și nu există nici contexte care ar putea motiva localitățile în vederea stabilirii unei colaborări pe termen lung. S-a creat o coexistență pașnică între acestea”, a afirmat Horváth. Tot pe baza statisticilor demografice reiese faptul că populația romă este în continuă creștere; se constată de asemenea o creștere semnificativă a inegalităților sociale, mai ales în zona Cristur. În scurt timp se va ajunge la raportul critic de 25-50 de procente, care în această situație poate genera stări de conflict.

Sándor Csilla, vicepreședintele Asociației Gelem Gelem a făcut o prezentare a situației populației rome din județul Harghita. Acest subiect a condus la numeroase păreri din partea celor prezenți la întrunire. Așa s-a adus în discuție și situația exemplară a localități Șimonești, unde maghiarii și romii conlucrează foarte bine și au creat o concurență eficientă în activitatea de împletire și valorificare a coșurilor de nuiele. S-a vorbit de asemenea, despre faptul că există foarte puține organizații civile care să se ocupe cu integrarea romilor și sunt destul de puține proiectele cu finanțare europeană care să se ocupe de aceste aspecte în județul Harghita. Ca și consecință, s-a afirmat că aproape toată lumea a renunțat să mai găsească soluții la această problemă, atât administrațiile locale, cât și cele județene, dar și organizațiile civile ar trebui să se implice în gestionarea acestei situații.

Această întâlnire este parte a dezbaterii publice a Consiliului Județean Harghita și Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale o organizează, pe baza hotărârii 301/2014. Documentul poate fi accesat pe următorul link: http://judetulharghita.ro/consiliul/hotarari.html.

Miercurea-Ciuc, 21 septembrie 2015


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774