Ședința extraordinară a consiliului județean a avut loc la Lacu Roșu
Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita organizată în data de 23 septembrie la Lacu Roșu a fost necesară pentru a vota un proiect de hotărâre care nu s-ar fi putut face online. Prin vot secret s-a ales acea persoană care va reprezenta Consiliul Județean Harghita în comisia de parteneriat de dezvoltare locală.
Ultima actualizare: vineri, 25 septembrie 2020
La punctul diverse, în cadrul ședinței de consiliu s-a prezentat situația litigiului de hotar dintre județele Harghita și Neamț. Terenul în discuție este cel din Cheile Bicazului și o suprafață de 700 de metri pătrați din jurul acestora. S-a evidențiat faptul că este vorba de o situație care datează din anul 1998 când primăria din Gheorgheni a luat o decizie greșită pentru județul Harghita: decizia de confiscare a Cheilor Bicaz a fost semnată de conducerea de atunci a orașului, persoane care azi sunt membri ai PCM, PPMT, AMT-EMSZ, nu numai reprezentanți UDMR.
Conform legii, atunci când limitele localităților sunt aceleași cu limitele județului este nevoie și de acordul consiliului județean dacă se ia o decizie de modificare a granițelor. Dat fiind faptul că la întrevederile din anul 1998 nu a luat parte și consiliul județean, pe procesul verbal redactat cu această ocazie nu figurează semnătura președintelui consiliului județean, decizia luată trebuie anulată, a menționat Vágássy Alpár, secretarul general al Consiliului Județean Harghita.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a afirmat că în anul 2008, atunci când a inițiat demararea unui proces în acest sens, în prima fază a fost nevoie de convingerea primăriei din Gheorgheni despre importanța alăturării la acest demers. Dat fiind faptul că suprafața amintită mai sus aparține de Gheorgheni sau de Poiana Mărului, procesul trebuia intentat de primăria Gheorgheni, căreia i s-a alăturat Consiliul Județean Harghita.
În primă instanță procesul a fost câștigat de județul Harghita. Procesul a fost judecat începând din anul 2013 de către Tribunalul Județean Prahova, care anul trecut în luna iunie a dat câștig de cauză județului Harghita, anulând procesul verbal semnat în anul 1998. Această decizie a fost contestată de județul Neamț. Curtea de apel a dat curs recursului făcut de primăria Poiana Mărului, Consiliului Județean Neamț, prefecturii și oficiului cadastral din Neamț și a catalogat ca nefondată participarea în proces a Consiliului Județean Harghita și a Instituției Prefectului Harghita. Excluderea a fost motivată prin faptul că Consiliul Județean Harghita nu are de ce să fie parte în acest proces. Curtea de apel a exclus Consiliul Județean Harghita pe motivul interesului accesoriu, în vreme ce juriștii Consiliului Județean Harghita consideră că instituția este parte juridică de interes direct pe baza faptului că legile administrației publice locale și cele de amenajare a teritoriului impun consiliului județean să participe la luarea deciziilor de acest fel. Consiliul Județean Harghita a fost exclus din proces, iar procesul demarat de fostul primar al orașului Gheorgheni, Mezei János, a fost pierdut de către localitatea Gheorgheni.
Borboly Csaba afirmă că din păcate procesul a fost intentat cu un an și jumătate întârziere de către primăria Gheorgheni, iar dacă această întârziere ar fi fost evitată, probabil decizia în legătură cu această situație ar fi fost una favorabilă Gheorgheniului.
Președintele consiliului județean a mai adăugat că ultimul document redactat de către Consiliul Județean Harghita în această situație este cererea de motivare a excluderii din proces a consiliului județean și a mai spus că după primirea unui răspuns se va apela la curtea supremă pentru un recurs extraordinar.
„Consiliul Județean Harghita a făcut tot ce i-a stat în putință pentru demararea procesului din anul 2008 în legătură cu Cheile Bicazului, însă am întârziat un an și jumătate deoarece conducerea de atunci a primăriei din Gheorgheni nu a dat curs solicitării noastre. Am convingerea că împreună cu noul consiliu județean vom câștiga procesul. Am încrederea că munca cinstită va avea rezultate”, a afirmat Borboly Csaba legat de litigiu de la hotar de la Cheile Bicazului.
Miercurea Ciuc, 23 septembrie 2020
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)29 vizualizări