E mai greu să vinzi cașul, decât să îl pregătești

Burse acordate de consiliul județean pentru însușirea pregătirii cașului 

(0 Votări)35 vizualizări

Doi tineri din județul Harghita, susținuți de Asociația de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita și trei cooperative de fermieri din județ, își însușesc în Ungaria pregătirea cașului. La concursul de proiecte organizat în acest sens s-au înscris Demeter Adolf din Nicolești și Tankó Barna din Lunca de Sus. Scopul bursei este sprijinirea cooperativelor de fermieri în pregătirea de personal specializat, a afirmat directorul asociației de dezvoltare rurală, Márton István. 

. Partenere în cadrul acestui proiect sunt cooperativele Tatros de la Lunca de Sus, Târnava Mare din Cristuru-Secuiesc și Csengő de la Frumoasa. Partenerul maghiar din cadrul proiectului este reprezentat de Asociația Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők. Bursierii au posibilitatea de a petrece șase luni la meșterii în pregătirea cașului din Ungaria, iar mai apoi, timp de cinci ani trebuie să își desfășoare activitatea în cadrul cooperativei care le-a asigurat o parte din bursă.

„Este nevoie de persoane care să se specializeze în pregătirea cașului, deoarece există o lipsă de personal în acest domeniu. Cei care și-au însușit această meserie au făcut acest lucru în cadrul firmelor care prelucrează cantități mari de lapte, acesta este motivul pentru care nu sunt familiarizați cu tehnicile pregătirii manuale a cașului. Scopul nostru este sprijinirea acestui tip de manufactură”, a afirmat Márton István.

Borboly Csaba este de părere că acest program de acordare a burselor redă importanța și necesitatea cooperării la nivelul cooperativelor de fermieri. La ședința de evaluare a activității Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu, care a avut loc la finele anului trecut, președintele consiliului județean a îndemnat reprezentanții localităților din partea de nord a județului de a colabora și demara programe care să vină în ajutorul fermierilor. Nu în ultimul rând, acesta a menționat că odată cu constituirea acestor parteneriate crește prețul laptelui, dar se creează și locuri de muncă.

„Trebuie să avem în vedere la început de an ca programele noastre să poată avea continuitate. Scopul cursurilor este același ca și cel al cooperativelor din domeniu -  crearea premiselor pentru cât mai mulți producători pentru a putea să își pună pe picioare afacerea proprie”, a spus președintele consiliului județean.

Pe Demeter Adolf l-am întâlnit la Szente. Ne-a spus că în lunile septembrie și decembrie a încercat să-și însușească meseria de la un fermier din Kőrösladány, în octombrie a fost la un meșter din Mónosbél, în noiembrie la Debrecen, iar acum, în ianuarie va fi la Szente, urmând ca luna viitoare să se deplaseze la Etyek. Până în momentul de față a învățat să pregătească iaurt, smântână, unt, frișcă și produse din lapte aromatizate, cașuri cu diferite arome și de diferite texturi, urdă, brânză, cașuri maturate. Are în plan ca acasă să fabrice cașuri afumate, deoarece sunt căutate pe piața din domeniu, dar și cașcaval Camembert, respectiv produse proaspete din lapte, ca iaurtul sau untul. Mai târziu și-ar dori să se specializeze pe pregătirea cașurilor maturate. Demeter Adolf s-a ocupat cu pregătirea cașului doar superficial, ajutându-și tatăl, însă având în vedere că îi place agricultura, s-a hotărât să urmeze un astfel de curs. După finalizarea pregătirii profesionale îți va desfășura activitatea în cadrul cooperativei Csengő din Frumoasa.

Tankó Barna învață în această lună să pregătească cașul la Debrecen. A fost de două ori la Kőrösladány și la Szente. Pregătirea sa se va încheia în luna martie, iar în februarie se va afla la Eger, în martie la Etyek, mai apoi acasă, în cadrul cooperativei Tatros. S-a ocupat cu pregătirea cașului, timp de un an, împreună cu familia sa. În cursul lunii decembrie a lucrat pentru pregătirea produselor scoase la vânzare la târgul de Crăciun de la Szeged. Pentru acest eveniment au pregătit diferite sortimente de caș, urdă și alte produse lactate. Tankó Barna, după experiența de la târg, a tras concluzia că este mai ușor de pregătit cașul, decât de vândut.

Miercurea-Ciuc, 29 ianuarie 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«ianuarie, 2025»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774