Echipamente noi pentru Administrația Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș

(0 Votări)67 vizualizări

Cu ocazia Zilei Pământului s-a organizat în data de 22 aprilie 2015 la Lacul Roșu conferință de presă în cadrul proiectului „Plan de Management Integrat revizuit pe principii N2000 pentru Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, ROSCI0027, ROSPA0018”. Proiectul este realizat în parteneriat cu Administrația Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu). La eveniment s-au prezentat echipamentele achiziționate pentru întărirea capacităţii instituţionale ale administraţiei ariei, mijloace de transport și echipamente de teren și de protecție.

La conferința de presă au fost prezenți din partea Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba, președinte,  Barti Tihamér, vicepreședinte și Kopacz Emőke, manager de proiect, iar din partea Administrației Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș Hegyi Barna și colegii administrației.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea unui management eficient în ariile naturale protejate prin Plan de Management Integrat elaborat și revizuit pe principii N2000 ale Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB-H) sit ROSCI0027, sit ROSPA0018 în vederea conservării biodiversităţii, a habitatelor naturale, a speciilor de floră şi faună sălbatică existente în aria naturală protejată.

Hegyi Barna, directorul parcului național a prezentat activitățile realizate ale proiectului, subliniând studiile efectuate pe teren timp de 18 luni, ce privesc starea şi distribuţia speciilor şi habitatelor din sit. Pe baza acestor studii se va elabora și revizui Planul de Management Integrat, orientată spre protecţia speciilor şi habitatelor şi introducerea conceptului de Natura 2000 în planul de management. Aceste specii și habitate se vor monitoriza în continuare și această activitate va fi efectuată cu ajutorul echipamentelor achiziționate în cadrul proiectului.

Vicepreședintele Barti Tihamér a prezentat echipamentele achiziționate în valoare de aproape 180 mii de lei: un cuadriciclu ATV (model Motorbike KVF Brute Force 650, 4x4i), o mașină de teren 4X4 (Dacia SUV – Duster Ambiance 1.5 DCI 110 CP) și opt seturi de echipamente de teren și de protecție cu accesorii pentru întărirea capacității instituționale administrației ariei protejate. Între aceste echipamente de teren și de protecție se numără echipament de schi tură, rachetă de zăpadă, bocanci tură, parazăpezi, lanternă, colțari, bluză polar, suprapantaloni membrană, pantaloni polar, căciulă, mănuși, bluză windstopper, costum neopren, pantaloni de vară, trusă prim ajutor, rucsac, etc. După cum vicepreședintele a spus, este în curs achiziționarea și a altor echipamente. În scurt timp se livrează echipamente electronice (aparat foto, 2 buc. laptop special conceput pentru activitatea în teren, cameră video, 2 buc. reportofon, plotter A1). Totodată se vor achiziționa în cadrul proiectului materiale optice și materiale specifice pentru monitorizarea speciilor și habitatelor (monocular pentru observații nocturne, stereomicroscop de campanie, luneta terestră, lupe de teren, cântare scală tip Pesola, baston herpetologic, sisteme detectare lilieci, trusă analize sol, trusă analize apă). Se vor achiziționa și echipament GIS, iar pentru utilizarea acestor echipamente se vor organiza activități de instruire. Vicepreședintele a subliniat realizarea unui traseu eco-didactic de sensibilizare a grupurilor ţintă, cu privire la existenţa şi necesitatea protejării  biodiversităţii în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, care va avea lungimea de 26 kilometri, între Bălan și Lacul Roșu.

Președintele Borboly Csaba a evidențiat importanța managementului ariilor protejate, având în vedere faptul că aceste arii reprezintă mai mult de o treime din suprafața județului Harghita. Borboly Csaba a menționat că proiectul finanțat de către POS Mediu în valoare peste jumătate de milion de euro este important pentru Consiliul Județean Harghita cu toate că protecția mediului nu se află între atribuțiile principale ale consiliului, dar are efect asupra altor domenii, cum ar fi de exemplu turismul.  Președintele consideră important parteneriatul cu Administrația Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, acesta fiind o colaborare efectivă.  Totodată președintele a menționat și un alt proiect POS Mediu realizat paralel cu acest proiect prin care se vor elabora planuri de management pentru 16 arii naturale protejate.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniu major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000. Durata de realizare a proiectului este de trei ani începând din anul 2012. Valoarea totală a proiectului este 2.416.550 de lei din care 76.038 de lei este valoarea de cofinanţare din partea beneficiarului, adică Consiliului Județean Harghita.

 

Miercurea-Ciuc, 22 aprilie 2015


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774