Elevii maghiari nu trebuie discriminați

Demisia ministrului Educației nu poate fi pusă pe seama elevilor

(0 Votări)37 vizualizări

„Am afirmat de nenumărate ori că ne dorim ca limba română să fie învățată de către copiii noștri, însă având în vedere specificul zonei, este nevoie de o abordare diferită a predării limbii române”, a declarat Borboly Csaba referitor la demisia ministrului Educației. Președintele Consiliului Județean Harghita a adăugat că a protestat împotriva prevederilor Ordonanței 9/2018 – care la art. 17 prevede ca limba română să fie predată la clasele de la ciclul primar de la școlile cu predare în limba minorităților, de către profesori de specialitate – pe care le consideră o dovadă a incompetenței, dovedită și de pripa cu care a fost propusă această modificare legislativă.

„Consiliul județean a inițiat și realizarea unui studiu, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita pentru a evidenția acele aspecte care ar putea conduce la înlesnirea predării limbii române, respectiv s-a format un grup de lucru care caută soluții și formulează propuneri către ministerul de resort în vederea remedierii problemelor întâmpinate în procesul de însușire de către elevi a limbii române. Faptul că această ordonanță a fost publicată la scurt timp înainte de începerea anului școlar și fără a consulta reprezentanții minorităților naționale este o greșeală pe care domnul ministru trebuie să și-o asume”, a afirmat Borboly Csaba.

Președintele consiliului județean a mai spus că este îmbucurător faptul că prevederile ordonanței sus-menționate nu au fost puse în aplicare de către directorii școlilor din județul Harghita, iar cadrelor didactice de la ciclul primar le urează succes în activitatea pe care o desfășoară, recunoscând eforturile pe care le depun în vederea predării limbii române.

Borboly Csaba a menționat că problemele nu se vor rezolva nici în urma abrogării ordonanței sus-menționate, în lipsa implementării programelor specifice începând de la ciclul primar până la cel liceal, fiind nevoie de asemenea de formarea cadrelor didactice. Nu în ultimul rând este nevoie și de elaborarea unei metodologii în ceea ce privește evaluarea elevilor care trebuie să aibă loc conform programelor specifice.

Aspecte referitoare la soluționarea problemei învățării limbii române au fost dezbătute și în cadrul consfătuirii profesorilor de limba română din județul Harghita, care a avut loc în cursul săptămânii trecute la sediul consiliului județean.

După cum se știe, pe fondul scandalului provocat de prevederile Ordonanței 9/2018 ministrul Educației Valentin Popa, în cursul zilei de 27 septembrie și-a dat demisia. Remanierea ministrului a fost solicitată de Kelemen Hunor, președintele Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR. Una dintre decizii a vizat învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă referitoare la recunoaşterea comasării Universităţii Petru Maior cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Miercurea Ciuc, 27 septembrie 2018


[ Limba română ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774