Au fost votate amendamentele înaintate de Borboly Csaba în cadru Comitetului European al Regiunilor
„Este nevoie în continuare de consolidarea politicilor și măsurilor de protecție a pădurii în scopul menținerii biodiversității”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita în cadrul ședinței plenare a Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, în data de 11 aprilie 2019.
Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie 2019
Din raportul pentru implementarea strategiei UE pentru păduri reiese clar faptul că statele membre ar trebui să acorde o atenție sporită dezvoltării resurselor umane care gestionează pădurile, în special în noile state membre, în care acest lucru ar putea fi un factor limitativ pentru dezvoltarea unor practici forestiere durabile din punct de vedere ecologic și economic.
În acest sens, strategia de management forestier după 2020 ar trebui să reflecte în mod clar rolul multifuncțional al pădurilor și să prezinte principiile în ceea ce privește managementul forestier și utilizarea resurselor forestiere. Acest lucru este valabil în special pentru noile state membre, în cazul cărora acest lucru poate fi un factor de limitare în dezvoltarea acestor practici.
„Educația comunităților cu privire la capitalul natural și la serviciile ecosistemice ar trebui să constituie o parte importantă a strategiei UE pentru păduri. Având în vedere necesitățile constante în materie de dezvoltare personală și de transfer de cunoștințe, sectorul forestier trebuie să poată utiliza și resursele din cadrul programului ERASMUS+. Totodată, trebuie finanțată cercetarea privind evaluarea la scară largă a stării pădurilor și a serviciilor ecosistemice ale acestora, în special în noile state membre și în regiunile mai puțin dezvoltate. În acest sens trebuie realizate studii și cercetări care să fie parte a unui proces de evaluare a rețelei de drumuri forestiere, în special în cazul noilor state membre sau acolo unde acest lucru nu s-a întâmplat deja”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Evaluarea pericolelor și riscurilor reprezintă primul pas esențial în gestionarea riscului de dezastre care ar trebui conceput la nivel regional. În acest sens, este necesar să se finanțeze, la nivel regional, o hartă de hazard a riscurilor potențiale, prin intermediul acesteia putând fi prevenite daunele provocate de incendiile de pădure sau doborârile de vânt.
În ceea ce privește managementul forestier durabil în ultimii 17 ani, zonele împădurite din județul Harghita au crescut cu 17%, deci nu este adevărată acea afirmație conform căreia din cauza diminuării zonelor împădurite a luat amploare problema urșilor.
Despre activitatea desfășurată de Borboly Csaba în cadrul Comitetului European al Regiunilor, puteți obține mai multe informații la următorul link:
https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/
Raportul realizat de Borboly Csaba pe tema conviețuirii cu speciile care generează conflicte, îl puteți consulta aici.
Fotografiile realizate la Comitetul European al Regiunilor, pot fi consultate la următorul link: https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157677652640277
Miercurea Ciuc, 11 aprilie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)18 vizualizări