For menit să contribuie la relansarea economiei județene

S-a înființat Consiliul Consultativ Economic al Județului Harghita

(0 Votări)109 vizualizări

La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc miercuri, 18 mai ședința de constituire a Consiliului Consultativ Economic al Județului Harghita la care au fost prezenți reprezentanții instituțiilor cu rol în viața economică a județului, întreprinzători locali, președintele consiliului județean Borboly Csaba, vicepreședintele instituției Barti Tihamér, consilierul județean Becze István, parlamentarii Korodi Attila, Antal István și Moldován József, senatorul Tánczos Barna,  respectiv persoane interesate de bunăstarea economică a județului.

Președintele consiliului județean Borboly Csaba i-a salutat pe cei prezenți și și-a exprimat onoarea de a găzdui un eveniment cu rol determinant în procesul de relansare economică a județului. „Lipsa autonomiei locale ne impune și ne obligă adesea să nu putem avea acele activități, hotărâri ale consiliului județean cu care am putea contribui la bunăstarea stării economice din județ. Chiar dacă autonomia locală este asigurată prin Constituția României, în fiecare zi ne împiedicăm de obstacole legislative și nu putem oferi un mediu economic atractiv investitorilor”, a spus Borboly Csaba. În completare, acesta a spus că este nevoie de înaintarea unei scrisori către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) pentru  modificarea legislației și acordarea de atribuții consiliilor județene în vederea relansării economice.

Barabás Csaba, directorul Agenției de Dezvoltare al Județului Harghita – instituție subordonată consiliului județean – a ținut să menționeze că există bune exemple din alte județe și localități din țară unde prin cooperare sunt adoptate inițiative în favoarea investitorilor. Senatorul Tánczos Barna a moderat această ședință, spunând că „este nevoie de un for în care să putem dezbate, soluționa problemele întreprinzătorilor și constat zi de zi că există posibilități de a face aici, la noi în județ lucruri benefice pentru viața economică din județ”. Korodi Attila și-a exprimat de asemenea părerea vizavi de această inițiativă și a afirmat că pentru ca personalul din industria de prelucrare, cel care activează în cadrul instituțiilor publice să-și poată găsi ușor un loc de muncă, în cazul în care posturile pe care le ocupă se desființează, este nevoie inițiative inovative care să fie puse în practică în colaborare cu incubatoarele de afaceri. Totodată, este importantă reorganizarea învățământului profesional și a dotării tehnice din cadrul acestuia, înființarea unui fond de dezvoltare al întreprinzătorilor care oferă sprijin în conformitate cu strategia locală, respectiv să crească numărul companiilor mari care apelează la micii furnizori locali de produse de calitate.

S-au dezbătut teme cum ar fi rata șomajului, lipsa personalului calificat în anumite meserii, emigrarea tinerilor, taxele locale mari și lipsa măsurilor care să favorizeze mediul de afaceri. Prin prezentarea programului derulat de inspectoratul județean școlar cei prezenți au putut afla că mii de persoane din județ ar avea posibilitatea de a termina școala, de a învăța o profesie și de a intra pe piața muncii după o educație profesională, soluții pentru stoparea emigrării tinerilor. De asemenea, s-a vorbit despre numărul celor care plătesc asigurarea de sănătate, numărul celor care nu contribuie, respectiv cel al persoanelor care nu figurează în niciun fel de evidență și propunerile de cuprindere și motivarea acestora din urmă pentru a remedia această situație. Kedves Imre, șeful Administrației Judeţene a Finanţelor Publice Harghita a atras atenția asupra faptului că contabilii nu prea se angajează la instituțiile publice datorită salariilor mici, iar soluția pentru situația creată ar fi ca la universități studenții să aibă posibilitatea de a dobândi experiență în acest domeniu, prin cursuri opționale, respectiv prin stagiatură.

Nu au lipsit nici bunele exemple, astfel cei prezenți au putut să afle că în orașele Borsec și Gheorgheni există inițiative menite a contribui la stoparea emigrației tinerilor. Astfel, la Borsec se asigură în mod gratuit teren acelor tineri care rămân în țară și doresc să își construiască o casă. S-a precizat și faptul că odată cu finalizarea centrului balneoclimateric din localitate se va asigura un număr semnificativ de locuri de muncă. Prin intermediul programului „Talentum”, orașul Gheorgheni asigură bursă tinerilor care după terminarea studiilor revin și se angajează în orașul natal. Prezentările și dezbaterile au avut rolul găsirii de soluții la problemele ridicate, iar Barabás Csaba, directorul agenției de dezvoltare a spus la finalul întrunirii că următorul eveniment de acest fel va fi organizat odată ce se vor putea prezenta rezultate concrete la propunerile înaintate în acest sens.

Miercurea-Ciuc, 18 mai 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774