Implementarea bunelor practici în privința digitalizării monumentelor istorice și siturilor arheologice

A avut loc cel de-al patrulea seminar tematic din cadrul proiectului CD-ETA

(0 Votări)42 vizualizări

Cel de-al patrulea seminar tematic din cadrul proiectului european CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” a avut loc în perioada 13-16 martie în Grecia. Consiliul Județean Harghita are calitatea de partener în acest proiect.
Tematica întâlnirii profesionale a fost digitalizarea monumentelor și siturilor arheologice, iar gazdă de această dată a fost Universitatea Patras din Grecia.

La întâlnire Consiliul Județean Harghita a fost reprezentat de Zonda Erika manager proiect, directorul Direcției generale programe, proiecte și achiziții publice, respectiv Chiorean Adrian asistent manager proiect, director adjunct al Direcției generale tehnice. În calitate de expert, arhitectul Tövissi Zsolt a prezentat bunele practici din județ și principiile cu privire la digitalizarea monumentelor istorice.

În prima zi a întâlnirii s-au vizitat vestigiile de la Acropole – Atena, vechea piață și sanctuarul grecesc. Ziua următoare a avut loc prezentarea mormintelor „Tholos” – cu falsă cupolă, respectiv filmul care redă o reconstrucție 3D a agorei vechi, la final efectuându-se o vizită la muzeul de arheologie din vestitul oraș Patras. În cea de a treia zi s-a vizitat situl arheologic Olympia.

„Prezentările ne-au trimis înapoi în trecut, au reînviat ambianța și starea de spirit de odinioară, și nu în ultimul rând au fost o importantă sursă de inspirație și bune practici. Aș menționa aspectul interactiv al prezentărilor, care au contribuit la reușita acestora”, a afirmat Zonda Erika. Aceasta a completat și a spus că implementarea bunelor practici grecești ar reprezenta un nou capitol în ceea ce privește protecția monumentelor din județul Harghita.

În afară de vizitele pe teren, partenerii au dezbătut sarcinile viitoare din cadrul proiectului, respectiv următoarele etape ale planului de acțiune.

Chiorean Adrian a afirmat că în urma discuțiilor a constatat că digitalizarea monumentelor nu este sprijinită financiar în mod corespunzător și că este nevoie de întreprinderea de măsuri în acest sens, dat fiind faptul că păstrarea trecutului nu poate fi dată  la o parte.

Ca urmare a întâlnirii, Consiliul Județean Harghita va invita în scurt timp actorii locali pentru a împărtăși din experiența acumulată în Grecia.

Următoarea întâlnire a partenerilor va avea loc în luna iunie, iar tematica va fi reprezentată de digitalizarea bibliotecilor și arhivelor.

http://judetulharghita.ro/stiri/s-a-dezbatut-situatia-patrimoniului-natural-al-muzeelor-si-galeriilor.html

Miercurea Ciuc, 22 martie 2018


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«martie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774