Ne luăm rămas bun cutremuraţi de la doamna Kovács Piroska, fondatoarea Asociaţei Culturale Kőlik din comuna Satu Mare, profesor, om de cultură, reputat etnograf. Kovács Piroska era una din personalităţile excepţionale, care în mod voluntar au contribuit la trasarea traiectoriilor vieţii spirituale ale comunităţii din care făcea parte, la redescoperirea şi perpetuarea obiceiurilor şi valorilor folclorice ale acestei comunităţi, care şi-au asumat să radieze în jurul lor crezul nemărginit în valorile fundamentale. Munca şi conduita ei ne arată drumul de urmat şi regulile de conduită da care trebuie să ţinem cont.
Ultima actualizare: luni, 17 octombrie 2016
În regiunea nostră Ea a fost cea care ştia cele mai multe despre porţile cioplite secuieşti. În anul 2011, la iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita cele trei administraţii judeţene din Secuime i-au decernat distincţia comună ce poartă numele marelui cărturar Orbán Balázs, iar în anul 2012, tot la iniţiativa consiliului judeţean munca ei de salvare a vechilor porţi secuieşti a fost răsplătită de către Comisia Europeană cu marele premiu Europa Nostra.
Kovács Piroska s-a născut la 28 iunie în anul 1932. A absolvit cursurile Liceului Pedagogic din Odorheiu Secuiesc, obţinând diploma de învăţător, iar mai târziu a obţinut diploma de profesor de limbile maghiară şi română la Institutul Pedagogic din Târgu Mureş. Din anul absolvirii institutului pedagogic – 1966 – până în 1987, când a ieşit la pensie a lucrat ca profesor de limba şi literatura maghiară în satul ei natal, loc în care a petrecut 36 de ani la catedră. Timp îndelungat a fost directorul Şcolii Generale din localitate. Din momentul în care a revenit în satul natal, s-a implicat în mod activ în viaţa culturală a localităţii nu doar ca director de şcoală, ci şi ca îndrumător al grupului de teatru. De numele ei se leagă mai multe iniţiative, ale căror renume de mult au trecut de hotarele localităţii. A ştiut să mobilizeze comunitatea pentru ca aceasta să-şi cunoască şi să-şi perpetueze valorile, organizând multe evenimente şi programe importante pentru promovarea acestor valori.
Munca pedagogică pentru ea a fost a misiune, la fel ca şi munca efectuată în folosul întregii comunităţi, dintre toate culminând prin preocuparea, grija ei faţă de porţile cioplite secuieşti.
Consiliul Judeţean Harghita împărtăşeşte durerea familiei şi a comunităţii care o deplânge pe regretata Kovács Piroska. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 15 octombrie la ora 15 în cimitirul din Satu Mare, familia primeşte condoleanţele începând cu ora 14.
Fie-i somnul lin şi ţărâna uşoară!
Borboly Csaba,
preşedintele Consiliului Judeţean Harghita
Miercurea-Ciuc, 13 octombire 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)48 vizualizări