În acest an s-au finanțat aproximativ 150 de proiecte
Prin programul de sprijinire al cultelor se alocă anual sume importante, iar Consiliul Județean Harghita a făcut eforturi continue, astfel an de an aceste sume au crescut semnificativ. Astfel, probabilitatea este mare ca județul nostru să fie singurul care alocă sume atât de semnificative pentru sprijinirea cultelor bisericești. Acest program este unul foarte important, fiind sprijinite în primul rând activitățile bisericești. Conform celor declarate de Borboly Csaba, și în acest an au fost înaintate foarte multe proiecte. Președintele consiliului județean a ținut să precizeze faptul că există o foarte bună colaborare cu bisericile din județ, având rol important în activitățile de formare a comunității. Pe lângă desfășurarea activităților sociale, s-au renovat numeroase ceasuri din turnurile bisericilor, s-au instalat sisteme de încălzire în lăcașurile de cult și s-au executat lucrări menite a eficientiza activitatea personalului neclerical.
Ultima actualizare: miercuri, 31 mai 2017
Și în ceea ce privește construirea capelelor mortuare, activitatea a fost una foarte productivă, dat fiind faptul că doar în câteva localități din județ, lipsesc aceste edificii. Și acesta este probabil, un fapt unic la nivel național.
Biserica are un rol de formator de opinie, mai ales în localitățile izolate, astfel consiliul județean finanțează taberele organizate de cultele bisericești.
În acest an s-au înaintat 237 de proiecte, ceea ce demonstrează încrederea care se acordă acestuia. Dintre acestea, 149 de proiecte au obținut finanțare în acest an, valoarea totală este de 4,5 milioane de lei.
Distribuirea sumelor s-a făcut proporțional, în funcție de numărul enoriașilor. Sunt sprijinite cu precădere acele investiți care se realizează prin implicarea comunității, în funcție de posibilități. Jumătate din finanțare se acordă construirii și reabilitării spațiilor comunitare. Un rol foarte important îl are și reabilitarea bisericilor și a monumentelor, deoarece pe lângă rolul de conservare identitară, sunt și puncte de atracție turistică. Prin proiectele câștigătoare vor fi reparate/renovate sau construite 50 de biserici, 35 de parohii, 29 din categoria alte imobile bisericești, 14 capele mortuare, 10 sisteme de încălzire, 4 orgi, 2 clopote și vor fi pregătite 5 proiecte pentru modernizare. Biserica romano-catolică a câștigat finanțare pentru 60 de proiecte, cea reformată pentru 42, unitariană pentru 29, iar biserica ortodoxă pentru 18 proiecte.
În cursul zilelor care urmează, se vor semna contractele de finanțare, a afirmat președintele consiliului județean, care a dorit să atragă atenția asupra faptului că vor fi finanțate în continuare acele inițiative care pot fi realizate prin intermediul clăcilor. Acesta a mai adăugat că instituția va continua sprijinirea activității cultelor, exprimându-și speranța organizării unui nou concurs de proiecte, în toamna acestui an.
Dat fiind numărul mare de proiecte înaintate, Borboly Csaba a dorit să mulțumească echipei implicate în activitatea de evaluare.
Miercurea-Ciuc, 30 mai 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)89 vizualizări