În centrul atenției - problema carnivorelor mari

Ministerul Mediului promite pentru acest an dezbaterea planului de management

(0 Votări)30 vizualizări

La inițiativa Consiliului Județean Harghita, la Comisia pentru protecția mediului din cadrul Senatului României s-a organizat o dezbatere a cărei temă a fost ursul, ca rezultat a ședinței comisiei care a avut loc în data de 7 noiembrie. Prezent la dezbaterea care a avut loc în data de 17 noiembrie, Borboly Csaba a ținut să mulțumească sentorului Coliban Allen, președintele comisiei, respectiv senatorlui Turos Lóránd, din partea fracțiunii UDMR. 

Rezultatul cel mai notabil este acela că problemele cauzate de carnivorele mari au reprezentat centrul discuției, în special punându-se accent pe aspectele cu privire la suprapopularea speciei urs. Conducătorul Direcției Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului a recunoscut că nu este normal ca în județul Harghita să fie tot atâția urși ca în Finlanda, însă pe un teritoriu mult mai mic. Președintele consiliului județean a precizat că la dezbateri au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor de protecție a mediului, gestionari de fonduri cinegetice, reprezentanți ai guvernului, parlamentari, reprezentanți ai proprietarilor de pădure.

“Concluzia dezbaterii este aceea că pe termen lung rezolvarea este reprezentată de prevenție, dat fiind faptul că intervenția este o rezolvare de moment care nu tratează cauzele problemei. Am solicitat ca cota de intervenție pentru anul 2018 să fie publicată încă din luna ianuarie, numărul de intervenții pentru anul acesta să rămână valabil, astfel ca și la anul să poată avea loc intervențiile aprobate în anul 2017 și care nu s-au putut efectua. Totodată, am solicitat ca planul de management pe termen lung să fie elaborat în cursul anului viitor, iar răspunsul reprezentantului ministerului a fost că acesta va fi lansat dezbaterii publice încă din acest an“, a conchis Borboly Csaba.     

Președintele consiliului județean a mai adăugat că este clar că și Uniunea Europeană a urmărit această problemă, de vreme ce Comisia de mediu din cadrul Parlamentului European propune revizuirea statusului de protecție a anumitor specii. Protecția poate conduce la suprapopulare, în detrimentul altor specii. Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene redactarea de noi propuneri în ceea ce privește protecția anumitor specii.

În lunile care urmează dezbaterea problemelor cauzate de marile carnivore continuă. Conducătorul comisiei de specialitate din cadrul Senatului este de părere că este nevoie de elaborarea unei propuneri complexe în ceea ce privește modificările legislative, definirea rolurilor și întreprinderea acțiunilor necesare. Acest demers va fi realizat în colaborare, de către reprezentanții fracțiunii UDMR, primari și fermieri, respectiv gestionarii de fonduri cinegetice.

În cursul zilei de azi au fost completate documentele înaintate în data de 5 septembrie la Avocatul Poporului. Petiția a fost semnată până în data de 20 septembrie de mai mult de 13 mii de locuitori din județul Harghita. Actele depuse în data de 17 noiembrie la București cuprind prevederile normelor europene și situația de fapt din România, de unde reiese faptul că problemele cauzate nu se datorează tăierii pădurilor. Președintele consiliului județean atrage atenția asupra legislației incomplete, respectiv a importanței prevenției, interdependenței dintre vânătoare și gestionarea fondului cinegetic.

Actele depuse demonstrează că normele europene prevăd activitățile care sunt menite a împiedica degradarea speciilor, iar în acest scop este nevoie de intervenție, de vânătoare. În continuare este un concept greșit că s-au tăiat pădurile, din datele colectate de la unitățile administrativ-teritoriale reiese faptul că numărul zonelor împădurite a crescut în județul Harghita. Legislația românească din domeniu este lacunară, spre exemplu nu face referire la despăgubirile care trebuie acordate în cazul în care este rănită o persoană, în schimb există prevederi în ceea ce privește sumele care trebuiesc plătite dacă se împușcă un urs. Pachetul de documente înaintat de Borboly Csaba mai cuprinde aspecte referitoare la prevenție, interdependența dintre vânătoare și gestionarea fondului cinegetic.

Din nou, președintele Consiliului Județean Harghita a atras atenția că nu se dorește împușcarea sau îndepărtarea urșilor, ci ca prioritatea să fie reprezentată de siguranța vieții omenești. Soluționarea acestei situații este și  mai urgentă deoarece populația își va face singură dreptate, ceea ce cu siguranță va avea un efect negativ asupra speciei, a mediului. Scopul este elaborarea unui plan de management și de prevenție sustenabil, respectiv legiferarea despăgubirii victimelor daunelor produse de urși. Președintele consiliului județean a afirmat în data de 16 noiembrie în cadrul Consiliului reprezentanților locali că problema urșilor se discută la Bruxelles de patru ani și că au început să apară rezultate. Fundația Propark și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, dar și organizații civile sprijină raportul întocmit pe această temă de către Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor.

Știrile referitoare la daunele provocate de carnivorele mari pot fi accesate la următorul link:

http://judetulharghita.ro/daune.html .

Raportul elaborat de Borboly Csaba în calitate de raportor al Comitetului Regiunilor, poate fi consultat aici:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/promovarea-coexistentei-cu-specii-care-starnesc-conflicte-in-cadrul-directivelor-habitate/

Miercurea Ciuc, 17 noiembrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774