În județul Harghita încă nu se folosesc la scară largă testele rapide

Testarea rapidă nu asigură un diagnostic sigur

(0 Votări)8 vizualizări

Potrivit președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba deciziile se iau în județ pe baza opiniilor formulate de specialiști, și nu pe baza titlurilor care rulează pe bandă pe internet.
Sună atrăgător, dar testele rapide pot conduce la diagnostice false – a afirmat Tar Gyöngyi, directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita. Conform celor afirmate de către aceasta prin intermediul acestor teste se poate evalua nivelul de anticorpi din organism.

„Problema cu testele rapide este că prin intermediul lor, în momentul de față se poate evalua doar nivelul anticorpilor din organismul persoanelor care au trecut deja prin infecția cu noul corona virus. Explicația este că, în comparație cu alte infecții, în cazul infecției cu noul corona virus anticorpii care luptă împotriva acestei infecții apar doar la șapte opt zile de la momentul infectării. Aceste teste contorizează numărul de anticorpi prezenți în organism și care devin activi numai în cazul când trec de un anumit număr. Testele nu sunt eficiente în procesul de identificare a infecției în prima fază” – conchide Tar Gyöngyi.

Conform medicului, pacienții sunt cu precădere mai contagioși în prima săptămână de la contactarea virusului, cu alte cuvinte dacă utilizăm testele rapide atunci pierdem acea săptămână utilă în care se pot identifica infecțiile. Testele rapide sunt mai ieftine, nu e nevoie de echipamentul PCR, și după cum reiese și denumirea acestra sunt mai rapide, însă în procesul de diagnosticare nu au nicio utilitate. Dacă ne uităm oriunde în lume, aceste teste nu au fost utilizate în procesul de diagnosticare, tocmai din aceste motive. „Testele rapide pot fi utile pentru a evalua în mod reprezentativ, la nivelul unei localități, câte persoane s-au vindecat de infecție”.

Merită să se efectueze o testare în masă? Tar Gyöngyi face trimitere la un expert în testele PCR, care spune că rezultatele testelor efectuate pe materiile prime colectate din mase ar putea fi înșelătoare. „Nu se merită asumarea unui risc, deoarece după fiecare caz pozitiv se dezvoltă un focar: dacă un singur caz scapă atenției noastre, implică suplimentarea persoanelor infectate. Deci, lucrăm cu metodele noastre clasice, iar rezultatele dovedesc că facem ceea ce trebuie, nu am greșit până acum”.

Materialul video realizat în acest sens poate fi accesat la link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/1503584999798712/

Miercurea Ciuc, 25 aprilie 2020


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774