În prim plan, valorile culturale și naturale ale Ținutului Secuiesc

La Zilele Ținutului Secuiesc sunt așteptați locuitorii din județele românești, dar și cei din Ungaria 

(0 Votări)66 vizualizări

În acest an, în perioada 13-22 octombrie va avea loc a opta ediție a Zilelor Ținutului Secuiesc, șir de evenimente care cuprinde programe care se vor desfășura în județele Harghita, Covasna și Mureș. Deschiderea oficială a ediției din acest an va avea loc în data de 14 octombrie, la Sfântu-Gheorghe cu vernisarea celei de a treia ediții a Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc. Despre scopul evenimentului și programul detaliat au vorbit la conferința organizată în data de 5 octombrie, la sediul consiliului județean din Miercurea Ciuc, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Ferencz Angéla, coordonatorul evenimentului și directorul Centrului Cultural Județean Harghita, Mágori István, din partea Centrului Cultural Județean Covasna și Barabás Attila, directorul Ansamblului artistic Mureșul. 

Scopul evenimentului este prezentarea, prin intermediul programelor proprii, a numeroaselor „culori” ale Ținutului Secuiesc. S-a armonizat programul mai multor evenimente, iar faptul că acestea se desfășoară în aceeași perioadă, contribuie la ridicarea evenimentului la rang regional. Sunt organizate programe care au ca scop păstrarea identității regionale, astfel ca acestea să devină parte a vieții de zi cu zi a tinerilor. Președintele Consiliului Județean Harghita și-a exprimat speranța ca tot mai multe persoane din restul județelor din țară, sau și din Ungaria să participe la evenimentele organizate cu această ocazie. Colaborarea numeroșilor parteneri în organizarea evenimentului s-a făcut în spiritul solidarității, Borboly Csaba mulțumind tuturor celor implicați în organizarea zilelor regiunii.

Ferencz Angela a menționat că în ceea ce privește caietul de programe, acesta poate fi consultat pe site-ul http://zileletinutuluisecuiesc.ro/ . Șirul de evenimente menit să prezinte valorile culturale și naturale ale regiunii, s-a realizat prin contribuția a optzeci de parteneri. La Șumuleu Ciuc se va organiza a opta ediție a conferinței Drumul Mariei, la Gheorgheni va avea loc a XII-a ediție a Colocviului teatrelor minorităților naționale, numeroase evenimente se leagă de anul comemorativ Sfântul Ladislau, însă nu vor lipsi nici expozițiile foto, acestea fiind un puncte forte în ceea ce privește colaborarea interjudețeană. Managerul Centrului Cultural Județean Harghita a atras atenția în ceea ce privește Misa de la Brașov, un eveniment care se va desfășura la biserica de la Șumuleu Ciuc, în cinci limbi. În cadrul Academiei Harghitene, Macalik Ernő va ține o prezentare a cărei temă vor fi plantele medicinale și efectele miraculoase ale acestora. Va avea loc și conferință IT, dar și gala premiilor revistei Székelyföld. Se vor organiza drumeții în natură, zile deschise la peștera Șugău, programe artistice.

Întregul program al șirului de evenimente a fost realizat în așa fel încât locuitorii de toate vârstele să poată să găsească programe adecvate nevoilor lor.

Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna i-a felicitat pe reprezentanții județului Harghita pentru câștigarea concursului de pregătire al colacului secuiesc.

„Unul dintre aspectele colaborării celor trei județe este reprezentat de evenimentele de anvergură organizate împreună, asemenea Zilelor Ținutului Secuiesc. Prin intermediul acestor evenimente dorim să atragem atenția asupra valorilor regiunii, să scoatem în evidență acele lucruri care nu se găsesc în altă parte – colacul secuiesc, apele minerale, tradițiile culturale. Aceste evenimente sunt atractive la nivel național, dar și internațional, valoarea acestora fiind cuantificabilă din punct de vedere turistic sau economic”, a spus președintele consiliului județean din Covasna.

Ca parte a Zilelor Ținutului Secuiesc se organizează cea de a treia ediție a Bienalei de artă fotografică, unde participă 283 de fotografi din 17 țări, cu 1.516 lucrări. Din 100 de lucrări selectate de juriu, se va realiza un catalog. Printre premianți se numără fotografi din regiune, dar și din străinătate, expoziția organizată cu această ocazie putând fi vizitată între 14 octombrie și 5 noiembrie, la Centrul ardelean de cultură din Sfântu-Gheorghe, la etajul al treilea. Festivitatea de premiere va avea loc în data de 14 octombrie, de la ora 17,00 la Teatrul Tamási Áron.

Județul Covasna va organiza șaizeci de evenimente în douăzeci și cinci de localități, prezentate de Mágori István, reprezentant al Centrului Cultural Județean Covasna.

„Zilele Ținutului Secuiesc au un dublu rol, unul de a ne arătă valorile comunităților învecinate, datorie care reprezintă o provocare specială în județul Mureș, dat fiind faptul că există comunități cu populație majoritară românească sau săsească. Al doilea scop este acela ca aceasta să fie o sărbătoare a comunității, care să ne facă să ne simțim bine, care oferă oportunitate instituțiilor culturale de a-și prezenta activitatea și totodată, de a revitaliza tradițiile specifice. Județul Mureș se străduiește să se alinieze județelor Harghita și Covasna, an de an se alătură evenimentului cu o serie de programe a cărui număr și valoare crește anual. Anul acesta organizăm 32 de programe, având în acest sens 24 de parteneri. Cu drag sunt îi așteptăm pe toți cei interesați la programele din județul Mureș, și îi îndemnăm pe locuitorii județului Mureș de a merge la evenimentele organizate în Harghita și Covasna”, a afirmat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Instituțiile culturale din județul Mureș se alătură în acest an în mod mult mai organizat la șirul de evenimente. Filarmonica de stat de la Târgu-Mureș organizează un concert în memoria lui Kodály Zoltán, Teleki Téka un spectacol de comemorare a 500 de ani de la Reformație, Ansamblul Mureșul va prezenta un spectacol în care va pune în scenă povestea populară a lui Szép Palkó. Barbási Attila, directorul Ansamblului Mureșul a afirmat că se va organiza și casa dansului popular, eveniment care va cuprinde toate celei trei județe.

Miercurea Ciuc, 5 octombrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774