Legături de înfrățire între Regiunea Imathia și județul Harghita

Viceguvernatorul grec a vorbit și despre experiențele negative ale regionalizării

(0 Votări)65 vizualizări

Vineri, 16 septembrie în orașul grecesc Veria s-au semnat declarațiile de intenție necesare stabilirii relațiilor de înfrățire dintre Regiunea Imathia și Consiliul Județean Harghita. Președintele consiliului județean, Borboly Csaba și viceguvernatorul regiunii, Konstantinos Kalaitzidis și-au exprimat speranța în ceea ce privește stabilirea unei relații fructuoase între cele două țări. Borboly Csaba a ținut să mulțumească consulului general al României la Tesalonic, Salamon Márton László, cel care a inițiat și s-a implicat în stabilirea unei relații de înfrățire. Consulul general s-a aflat în cursul lunii ianuarie într-o vizită în județul Harghita, ocazie cu care a prezentat oportunitățile de colaborare cu regiunea elenă.

Delegația județului Harghita a prezentat valorile culturale și turistice ale zonei, dar și inițiativele județene, cum ar fi mișcarea Produs Secuiesc sau proiectul de dezvoltare al Munților Harghita.

Reprezentanții regiunii elene au manifestat interes cu privire la investițiile din domeniul turismului, respectiv în ceea ce privește posibilitățile de valorificare a lemnului – pe viitor se preconizează organizarea de dezbateri în legătură cu casele de lemn, micile construcții din lemn, fabricarea de peleți. Partea grecească dorește stabilirea unui parteneriat și în ceea ce privește prelucrarea fructelor. Pe viitor, sunt așteptați în județul Harghita antreprenori și conducători de instituții din Grecia în vederea stabilirii relațiilor de cooperare și a identificării posibilităților de investiții.

Borboly Csaba și-a exprimat speranța că se vor stabili relații de colaborare benefice ambelor regiuni. Stabilirea relațiilor de înfrățire contribuie la demararea proiectelor și programelor comune, mai ales la cunoașterea experiențelor în ceea ce privește managementul destinațiilor turistice.

După semnarea declarației de intenție partenerii au posibilitatea de finalizare și semnare a contractului de colaborare.

Președintele consiliului județean a mai adăugat că distanța de 900 de kilometri dintre cele două regiuni nu face imposibilă stabilirea relațiilor economice și culturale, dar și că nu este de neglijat depunerea de eforturi pentru înfrățirea regiunilor.

Delegația din județul Harghita a fost însoțită într-o vizită în regiunea Pieria de către consulul general, Salamon Márton László. Acesta a menționat că aici se organizează cel mai mare târg regional, iar pentru la anul se dorește asigurarea oportunității de prezentare a județului Harghita.

Viceguvernatorul Konstantinos Kalaitzidis a discutat cu Borboly Csaba și în legătură cu experiențele negative ale regionalizării. Din anul 2011, în Grecia a avut loc o reformă administrativă care este cunoscută sub denumirea de planul Kallikratis. În momentul de față, Imathia este una dintre cele 74 de unități regionale care sunt subordonate celor treisprezece regiuni din care se compun cele șapte districte administrative din Grecia. Din prezentarea viceguvernatorului reiese faptul că schimbările administrative au avut efecte negative asupra administrațiilor locale, deoarece și rezolvarea celor mai nesemnificative probleme poate dura chiar și două luni. Acest fapt se datorează birocrației și faptului că orice problemă se ivește, trebuie adresată centrului regional. Viceguvernatorul a conchis că regionalizarea a distrus administrația publică locală.

 

Miercurea-Ciuc, 16 septembrie 2016


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«martie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774