Opiniile elevilor vor fi cuprinse în procesul de elaborare a unui cod de conviețuire româno-maghiar
În perioada 8-13 octombrie a avut loc pe Valea Boros o tabără la care au participat 53 de elevi români și maghiari, de la liceele Octavian Goga și Segítő Mária din Miercurea Ciuc. Tabără intitulată Puzzle Camp, bazată pe relațiile interetnice, a fost realizată de Asociația pentru Județul Harghita, susținută de Consiliul Județean Harghita, ca o continuare a unui program similar desfășurat în cursul anului trecut.
Ultima actualizare: luni, 15 octombrie 2018
. Proiectul a fost susținut de Departamentul pentru Relații Interetnice, anul trecut organizându-se două workshop-uri, iar în acest an o tabără.
Tabără s-a compus din zile tematice: activități de team building, meșteșugărești, proiecție de filme și incursiune în lumea fotografiei. Aceste activități au fost completate cu învățarea de dansuri populare specifice zonei, informarea cu privire la istoria locală. Dis de dimineață elevii au participat la un atelier de coacere a pâinii, au făcut exerciții fizice și au putut obține informații cu privire la ramurile sportive care se practică la Miercurea Ciuc. Reprezentantul MAKOSZ (Asociația Liceenilor Maghiari din România) le-a vorbit celor prezenți despre drepturile și obligațiile care le revin.
Liceeni aflați în tabără au fost vizitați de către președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care împreună cu directorul executiv al MAKOSZ, Olcsvári Péter, au evidențiat importanța activității desfășurate în cadrul consiliilor elevilor, au vorbit despre colaborarea dintre MAKOSZ și HaDiT (Consiliul Elevilor Maghiari din Harghita), respectiv despre proiectele derulate în colaborare cu Consiliul Județean Harghita.
În cadrul unui atelier de lucru, liceeni au dezbătut aspectele care pot contribui la îmbunătățirea vieții tinerilor din Miercurea Ciuc, respectiv au formulat propuneri referitoare la elaborarea unui cod de conviețuire româno-maghiar, care vor fi luate în considerare de către Consiliului Județean Harghita.
Programele organizate în decursul săptămânii au fost evaluate ca fiind foarte reușite, prin intermediul acestora elevii au reușit să se cunoască mai bine unii pe alții, cultura fiecăruia, s-au familiarizat cu limba vorbită și s-au legat noi prietenii. După spusele acestora a fost o tabără reușită, a cărei continuare o speră toți participanții.
Tabără destinată elevilor români și maghiari a fost sprijinită de Departamentul pentru Relații Interetnice.
Valea Boros, 14 octombrie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)87 vizualizări