Miza este unitatea comunităților locale

Herbert Dorfmann este de părere că trebuie sprijiniți tineri fermieri

(0 Votări)11 vizualizări

„Nu a fost în zadar că am început încă din anul 2014 să ne ocupăm de Politica Agrară Comună, deoarece la Bruxelles este nevoie în principiu, de cinci ani pentru formularea propunerilor. Acesta este motivul pentru care încă din prima fază trebuie să încercăm urmărim interesele”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, raportor în cadrul Comitetul Regiunilor, la consultarea locală organizată de Partidul Popular European, în data de 7 decembrie, la sediul consiliului județean din Miercurea Ciuc.

Consultarea locală a fost moderată de expertul Csák László, iar pe lângă europarlamentarii Sógor Csaba și Winkler Gyula, a fost prezent și europarlamentarul Herbert Dorfmann reprezentantul comunității germane din Tirolul de Sud, care consideră că regiunea pe care o reprezintă și regiunea aceasta se aseamănă din numeroase puncte de vedere.

Dorfmann a vorbit despre importanța sprijinirii fermelor mici, de familie și consideră că este periculoasă abordarea Politicii Agrare Comune (PAC) doar din punct de vedere al investițiilor. De asemenea, consideră că este nevoie de sprijinirea tinerilor fermieri, fiind nevoie și de identificarea modalității de abordare a tinerilor.

„Următorii zece ani vor reprezenta pentru fermieri o provocare importantă din punct de vedere tehnologic. Este nevoie de o PAC mai puțin birocratică, fără frontiere administrative și care funcționează mai simplu și mai eficient. Fermierii trebuie incluși în agroturism, în procesul de dezvoltare rurală, astfel ca celor care lucrează în aceste domenii să li se asigure o sursă de venit sigură, cinstită”, a afirmat europarlamentarul.

„UDMR-ul își dorește o Europă puternică, regiuni cu posibilități de dezvoltare. Considerăm că deciziile importante se iau la trei niveluri: local, la București și la Bruxelles. Deciziile luate la Bruxelles trebuie să servească interesele comunității maghiare din Transilvania”, a menționat Winkler Gyula. Europarlamentarul a mai spus că începând din luna ianuarie vor demara dezbaterile cu privire la bugetul pentru perioada 2021-2027. În luna decembrie se vor aproba la Bruxelles sumele cadru de negociere, urmând ca de la începutul anului viitor, în comisiile de specialitate dezbaterile să se axeze pe cifre”.

„Nu putem accepta diminuarea sumelor aferente Politicii Agrare Comune  și Fondului de Coeziune, deoarece acestea reprezintă surse importante de finanțare”, a evidențiat Winkler Gyula, care a menționat că în statele membre diferă interesele în ceea ce privește fondurile de dezvoltare. Totodată, a evidențiat că cel mai eficient program operațional din România este Programul Operativ Regional, în cadrul căruia autoritățile publice decid în ceea ce privește investițiile prioritare.

„În urmă cu șapte ani, din cauza rezultatelor negative înregistrate în cadrul celor două programe operaționale, din sumele cadru avute la dispoziție pentru implementarea de investiții, s-au pierdut 2 miliarde de euro. Această sumă ar fi putut fi salvată dacă guvernul ar fi redistribuit în timp resursele din cadrul diferitelor programe operaționale, alocând aceste sume în cadrul Programului Operațional Regional. Ne aflăm în cel de-al cincilea ciclu al perioadei de implementare 2014-2020 și este evident faptul că ne vom afla într-o situație similară celei din perioada 2011-2012. Propunerea UMR este ca guvernul să demareze cât mai curând dezbaterile în vederea redistribuirii fondurilor. Scopul comunităților noastre este ca să existe cât mai multe fonduri pentru proiectele de dezvoltare locală”, a conchis Winkler Gyula.

Sógor Csaba, europarlamentar UDMR i-a mulțumit lui Herbert Dorfmann că a dat din nou curs invitației – după ce în anul 2011 s-a aflat în vizită la Cluj-Napoca – de a participa la evenimentul organizat în această regiune. Europarlamentarul a menționat următoarele: în ceea ce privește dezbaterile referitoare la PAC, la nivel european se confruntă numeroase interese, însă interesele regiunii noastre coincid cu cele ale Tirolului de Sud, printre acestea numărându-se spre exemplu importanța resurselor europene în vederea sprijinirii zonelor rurale, micilor gospodari, fermelor de familie. Acesta a mai afirmat că zece la sută din populația din Europa este formată din reprezentanții minorităților din diferitele țări, iar majoritatea acestora trăiește în mediul rural, acesta fiind motivul pentru care din punctul de vedere al comunității maghiarilor din România este importantă dezvoltarea regiunilor rurale, nu numai din punct de vedere economic, ci și în ceea ce privește drepturile minoritare.

„Tirolul de Sud a contribuit la stabilitatea Italiei, atât din punct de vedere economic, politic, cât și în ceea ce privește politicile de securitate. Și constatăm că regiunea este într-un proces de dezvoltare continuă. În cursul zilei de azi s-a afirmat de mai multe ori că modelul Tirolului de Sud nu poate di copiat, fiecare regiune și minoritate națională avându-și specificul, însă este cert faptul că se pot învăța multe de la modul în care funcționează această regiune. Acesta este motivul pentru care ne dorim ca schimbul de experiență între regiunea noastră și Tirolul de Sus să fie mult mai organizat și continuu”, a spus europarlamentarul.

În cadrul evenimentului au mai rostit discursuri Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, senatorii Tánczos Barna și Antal Lóránd, deputații  Sebestyén Csaba și Korodi Attila, consilierul județean Becze István, respectiv Lázár Zoltán, atașatul pe probleme de economie externă de la Consulatul general al Ungariei de la Miercurea Ciuc, primari din mai multe localități ale județului.

„Principalul mesaj al acestei întâlniri este că comunitățile de aici au nevoie de politicile minoritare axate pe dezvoltare rurală și comunitară.  După cum a afirmat și europarlamentarul Dorfmann, comunitățile trebuie să fie unite. Acest lucru se poate realiza prin dezvoltarea rurală și politica minoritară. Acesta este principalul mesaj al consultărilor purtate în cursul zilei de azi. Propunerile formulate vor fi transmise reprezentanților Partidului Popular European formând un pachet de propuneri pentru actualul parlament, respectiv pentru cel care se va forma după alegerile europarlamentare de anul viitor. Deoarece Partidul Popular European consideră că politicile europene nu se realizează la Bruxelles sau Strasbourg, ci aici, în Harghita, Covasna, la nivelul comunităților locale”, a conchis expertul Csák László.

Pachetul de propuneri înaintat către Partidul Popular European a fost prezentat de Borboly Csaba. 

„În cadrul Uniunii Europene trebuie acordată o atenție sporită proceselor agricole care se desfășoară pe terenurile valoroase aflate la altitudini ridicate și care adesea sunt efectuate prin metode tradiționale, în vederea păstrării biodiversității care reprezintă o valoare importantă la nivel european. Este nevoie de dezvoltarea afacerilor locale, de mici dimensiuni, asigurarea graduală a resurselor financiare, respectiv trebuie avute în vedere aspectele specifice ale fiecărei regiuni, deoarece practicarea agriculturii și dezvoltare rurală, în zonele dezvoltate este total diferită de cea din zonele mai puțin dezvoltate. Din punctul nostru de vedere, la nivel european trebuie să se acorde mai multe resurse, reglementările să fie mai favorabile, birocrația să fie mai redusă. Mai multe despre Comitetul Regiunilor aflați aici.

Albumul foto realizat cu această ocazie poate fi accesat aici.

Miercurea Ciuc, 8 decembrie 2018


[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774