Noile prevederi privind legea învățământului îngreunează predarea limbii române

Borboly Csaba solicită o audiență la minister 

(0 Votări)67 vizualizări

S-ar crea un haos în procesul de predare a limbii române dacă intră în vigoare prevederile Ordonanței nr. 9/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației. Astfel, articolul 263, alineatul 7 din legea învățământului se completează cu un nou alineat care prevede că: „În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate."

Aceasta nu va reprezenta o rezolvare la problemele predării și învățării limbii române, din contra va genera noi obstacole, fiind nevoie de angajarea de personal specializat ceea ce implică și asigurarea de surse financiare suplimentare.

„Elevilor din ciclu primar trebuie să li se învețe lucruri de bază într-o limbă care pentru ei este nematernă, astfel nu este nevoie ca predarea limbii române să fie făcută doar profesorii de specialitate. Ministerul a optat pentru modelul predării limbii române după modelul altor limbi străine – acestea sunt predate într-un mod mai diferit, bazat pe joc – de către profesori de specialitate. Însă aspectele sunt mult mai complexe și nu se pot rezolva printr-o simplă semnătură și propoziție de lege”, afirmă Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Acesta a completat și a spus că speră că această modificare nu s-a făcut în această formă cu gândul că în acest mod se va face o economie în cazul salariilor învățătorilor din județul Harghita.

Reprezentanții autorităților publice din județul Harghita au solicitat anterior implementarea programelor specifice începând de la ciclu primar până la cel liceal, formarea complexă și completă a cadrelor didactice, și evaluarea  de final de ciclu să fie implementată cât mai devreme  și conform programelor specifice.

Borboly Csaba azi, 31 august a înaintat o scrisoare ministerului învățământului prin care solicită ca delegația județului Harghita să fie primită luni la consultări în acest sens. În continuare se solicită ca ordonanța să nu fie publicată în Monitorul Oficial, deoarece nu aceste modificări au fost solicitate anterior, respectiv această schimbare nu va conduce la rezolvarea problemelor.

Totodată, Borboly Csaba face apel către ministrul educației naționale Valentin Popa să solicite punctul de vedere a politicienilor UDMR, deoarece Uniunea are atât în Senat, cât și în Camera Deputaților reprezentanți bine pregătiți care cunosc aspectele acestei teme. De asemenea, a atras atenția ca în viitor astfel de decizii să nu fie luate sau adoptate fără consultarea parlamentarilor UDMR și solicită să se acționeze în conformitate cu propunerile de modificare a legii educației naționale propuse de UDMR, iar modificările incluse în ordonanța în cauză nu sunt în concordanță cu acestea.

Miercurea Ciuc, 31 august 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774