Omagiu adus memoriei martirilor secui de către marinari și vânători de munte

Depuneri de coroane la monumentul Siculicidium, în spiritul respectului reciproc

(0 Votări)30 vizualizări

Statul Major al Forţelor Navale Române s-a aflat într-o vizită de mai multe zile în regiunea noastră, iar în cursul zilei de miercuri, 24 februarie împreună cu brigada de vânători de munte a depus o coroană de flori la monumentul dedicat martirilor secui de la Siculeni. Contraamiralul de flotilă dr. Constantin Ciorobea a afirmat că monumentul reprezintă un simbol al voinței și rezistenței localnicilor care au apărat și păstrat valorile și cultura lor, împotriva asupririi habsburgice, fapt care poate fi un exemplu pentru toate națiunile. 

Totodată, contraamiralul a vorbit și despre ospitalitatea celor din zonă, pe care a trăit-o în urmă cu ceva timp în calitate de turist, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care s-a ales promovarea activității marinarilor în această parte a țării.

Oaspeții au fost întâmpinați cu kürtőskalács și cu un program de dansuri populare. Primarul Szentes Csaba a făcut o scurtă prezentare a localității și a regiunii. Conducătorul delegației marinarilor a mulțumit pentru primirea călduroasă și pentru oportunitatea de a cunoaște cultura locală și și-a exprimat speranța stabilirii unei bune relații de cooperare pe viitor.

În discursul său Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a spus că avem o istorie comună, iar prin intermediul conviețuirii pașnice trebuie să ne respectăm reciproc, unicul țel fiind acela de a asigura tot ceea ce este necesar pentru a oferi un viitor sigur copiilor noștri.

„Consider că gestul marinarilor și al vânătorilor de munte este un exemplu, dat fiind faptul că astfel instituțiile statului aduc un omagiu secuilor care la Siculeni au luptat pentru libertatea și drepturile lor. Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului și sper că depunerea de coroane de azi va avea efecte viitoare. Consider că dialogul trebuie să aibă la bază ‹‹mai multă muncă și mai puțin circ››. Buna conviețuire și asigurarea unui mediu pașnic este importantă pentru tinerii noștri, prin astfel de gesturi de recunoaștere și apreciere reciprocă”, a afirmat președintele consiliului județean.

Discursurile au fost urmate de depunerile de coroane de către generalul de brigadă Marius Giurcă, respectiv președintelui consiliului județean Borboly Csaba și primarului Szentes Csaba.

Mai multe fotografii de la eveniment puteți accesa pe site-ul: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1138536042836799.1073741845.114301358593611&type=3

Miercurea-Ciuc, 24 februarie 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774