Semnături de susținere sunt adunate de la locuitori
Județele din regiune s-au adresat premierului Ungariei Orbán Viktor și directorului Căilor Ferate Maghiare SRL (MÁV) Dávid Ilona cu privire la schimbările mersului trenurilor MÁV în anul 2017 datorită faptului că acesta afectează în mod negativ călătorii de pe ruta Brașov–Ținutul Secuiesc–Budapesta. În acest sens, în data de 17 aprilie Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna și Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș au semnat o petiție comună.
Ultima actualizare: luni, 23 aprilie 2018
Problemele au fost semnalate de călători, cel mai adesea cu privire la aglomerația din tren, dat fiind faptul că acesta se compune în momentul de față din trei vagoane. Anul trecut, în perioada decembrie-ianuarie în nenumărate ocazii, locuri în trenul internațional Corona puteau fi găsite doar dacă biletul se cumpăra în prealabil cu două, trei zile. În momentul de față trenul se compune zilnic din două vagoane de călătorie și un vagon de dormit. Pe trenul Corona lipsesc vagonul cușetă și cel restaurant. Totodată, și pe trenul internațional Hargita s-a scos vagonul restaurant.
Călătorii au semnalat faptul că încă din luna ianuarie a crescut numărul de călători, noaptea se circulă în picioare din lipsa locurilor. În adresa înaintată, președinții consiliilor județene semnalează faptul că persoanele care circulă pe ruta internă pot solicita locuri doar la vagoanele standard, situația cu care se confruntă putând fi rezolvată cu atașarea a încă unui vagon de călătorie. Aceștia sunt convinși în ceea ce privește faptul că rentabilitatea trenului poate fi asigurată prin oferirea de servicii de calitate. În opinia lor introducerea vagonului de dormit în perioada 18 mai-28 septembrie nu este suficientă. Totodată, suplimentarea vagoanelor nu este luată în considerare cu ocazia sărbătorilor legale și religioase când numărul călătorilor crește considerabil, neluând în considerare gratuitatea de care beneficiază studenții din regiune.
„Rutele trenurilor Corona și Hargita sunt o legătură vie între Sfântu-Gheorghe și Budapesta, Miercurea Ciuc și Budapesta și Târgu-Mureș și Budapesta. Serviciile oferite în anii trecuți au fost foarte bune și au asigurat condiții corespunzătoare, siguranță și promptitudine elevilor, studenților și celorlalți călători. Împreună cu Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș și consultându-l pe Kelemen Hunor, președintele UDMR, solicităm guvernului maghiar, căilor ferate maghiare să revină asupra decizie de a scoate vagoanele menționate”, a afirmat Borboly Csaba.
„Constatăm că în momentul de față pe trenul Corona nu pot asigura cerințele călătorilor, de multe ori încă de la Sfântu-Gheorghe nu se mai găsesc locuri. Este nevoie de introducerea vagoanelor de călătorie și a celor de dormit și asigurarea condițiilor de călătorie. Având în vedere gradul de dezvoltare al infrastructurii feroviare române, în momentul de față călătoria pe această rută durează 14 ore, în vreme ce la începutul secolului dura 12 ore. Avem speranțe că acest lucru se va schimba cât mai curând. Scopul trebuie să fie ca călătoria în condiții bune cu trenul să fie preferată în detrimentul călătoriei mai rapide și neconfortabile cu autobuzul. Acest lucru se poate realiza prin dezvoltarea serviciilor feroviare și nu prin desființarea rutelor”, a afirmat Tamás Sándor.
Inițiativa a fost sprijinită și de Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.
„Atât pentru această regiune, cât și pentru județul Mureș este foarte importantă existența unei legături directe între localitățile de aici și Budapesta, astfel ca să se poată ajunge rapid dintr-o țară în alta. Din vara acestui an se va reintroduce zborul între Târgu-Mureș și Budapesta și astfel se va facilita circulația între cele două țări. Independent de acest fapt este important să existe o rută feroviară directă între localitățile din județul Mureș și Budapesta, locuitorii adesea alegând rutele feroviare în detrimentul altor modalități de călătorie. Pentru ca serviciile feroviare să fie în continuare atractive în rândul populației este nevoie de asigurarea condițiilor de călătorie plăcute și a serviciilor existente până nu demult. Dacă condițiile de călătorie se strică, este clar că și numărul călătorilor se va diminua. Ne adresăm guvernului maghiar tocmai pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Menținerea acestei legături directe este importantă nu numai din punct de vedere economic, ci și național”, a conchis Péter Ferenc.
În vederea soluționării problemelor semnalate de călători pe ruta feroviară Budapesta-Brașov, președinții consiliilor județene asigura firma MAV de întreaga colaborare. În vederea susținerii solicitărilor călătorilor, se colectează semnături de la locuitorii din regiune.
În decursul următoarelor zile la fiecare autoritate administrativ-teritorială din regiune vor fi disponibile formularele de susținere, în acest sens conducătorii localităților, locuitorii sunt rugați să susțină acest demers.
Miercurea Ciuc – Sfântu-Gheorghe – Târgu-Mureș, 17 aprilie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)35 vizualizări