Calitatea vieții este dată și de o nutriție sănătoasă
În cadrul programului „Sprijin pentru măsurile de informare privind politica agricolă comună (PAC)” a avut loc la sediul consiliului județean din Miercurea-Ciuc, luni, 6 februarie, prezentarea pentru fermierii din zona Ciuc a Politicii Agricole Comune (PAC) și a surselor europene de finanțare.
Ultima actualizare: miercuri, 08 februarie 2017
Cei prezenți au fost salutați de deputatul Sebestyén Csaba și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. Sebestyén Csaba a spus că este nevoie de sprijinirea întreprinderilor familiale care produc alimente fără să polueze mediul, respectiv contribuie la soluționarea problemelor sociale. Astfel, acest tip de agricultură multifuncțională este în slujba binelui comun, însă guvernul nu acordă sprijin în acest sens. Deputatul a mai adăugat că este nevoie de obținerea unei atenții mai sporite din partea societății și conducerii țării pentru asigurarea bunăstării fermierilor și a stopării fenomenului de depopulare din zona rurală.
Borboly Csaba a solicitat unităților administrative din teritoriu să crească cuantumul cotizației pe care îl plătesc în cadrul Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita pentru a putea fi continuate programele derulate. Aceste demersuri sunt necesare deoarece camera agricolă din cadrul consiliului județean a trecut în subordinea Direcției pentru Agricultură a Județului Harghita. Președintele consiliului județean a mai adăugat că s-a demarat un proces de consultare în vederea găsirii acelor asociații care vor prelua programele derulate de camera agricolă. Asociația Județeană pentru Tineret Harghita poate asigura posibilități pentru tinerii fermieri. Borboly Csaba a ținut să menționeze importanța studiilor cu privire la înființarea micilor abatoare sau fermelor-școală, deoarece acestea pot funcționa în mod profitabil și i-a îndemnat pe fermieri la formularea acelor opinii care în comun pot fi realizate în cel mai optim mod.
Proiectului „CAPacity building in rural areas for sustainable agriculture development” și Politica Agricolă Comună (PAC) au fost prezentate de managerul de proiect, Cilip Árpád. După cum a spus acesta, mentorul PAC este fermierul și politicianul olandez, Sicco Mansholt. Principiul de bază este cel conform căruia creșterea animalelor în mediul natural, conduce la producerea de alimente sănătoase. Prima generație a CAP a contribuit la achiziționarea semințelor de calitate, iar a doua generație a acordat o atenție sporită protejării mediului. A treia generație, care este activă și în zilele noastre, are o datorie și mai grea, deoarece are rolul de producător, protejează mediul, dar este și antreprenor. Proiectul comun al Consiliului Județean Harghita și a Comisiei Europene contribuie la demersurile de a face mai atractivă agricultura și sfera antreprenorială în rândul tinerilor. În acest scop sunt organizate cursuri, schimburi de experiență profesională. Micii producători, care reprezintă o treime a fermierilor la nivel european, sunt sprijiniți pentru simplificarea procedurilor administrative și cele fiscale, a afirmat Cilip Árpád.
Din partea Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Harghita, Püsök László a făcut o prezentare a cerințelor Uniunii Europene în ceea ce privește producția și prelucrarea alimentelor. Szőcs József, reprezentantul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură a făcut o prezentare generală a șeptelului, iar Nagy Dezső de la Direcția de Agricultură și Dezvoltare Rurală, a prezentat posibilitățile și capcanele în ceea ce privește proiectele de dezvoltare rurală.
Márton István, directorul Agenției de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita a făcut o prezentare a principiilor care stau la baza producerii alimentelor sănătoase. A enumerat elementele piramidei nutriționale, la baza căreia se află cerealele, urmate de legume și fructe, produsele lactate și carnea, grăsimile, uleiurile și dulciurile. Nutriția sănătoasă îmbunătățește starea de spirit și încetinește procesul de îmbătrânire. Produsele alimentare de calitatea se pot obține din producția proprie, la târgurile de produse, magazinele bio, sau din surse de încredere, de la fermieri și agricultori. După cum a afirmat Márton István, este nevoie de o conștientizare în rândul cumpărătorilor în acest sens, tendința înregistrată fiind una pozitivă. Aceasta i-a îndemnat pe cei care au posibilitatea să încerce să producă cât mai multe produse care să contribuie la o alimentație sănătoasă.
Miercurea-Ciuc, 6 februarie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)59 vizualizări