Produse și servicii bazate pe legende

Partenerii din cadrul proiectului INSiGHTS s-au întâlnit în Croația

(0 Votări)32 vizualizări

În perioada 17–20 octombrie 2017 s-a organizat întâlnirea partenerilor în cadrul proiectului INSiGHTS („INtegrated Slow, Green and Healthy Tourism Strategies”) în localitatea Motovun din Croația. Programul a fost organizat de partenerii locali, iar din România a participat delegația din partea Consiliului Județean Harghita care este singurul participant din țară în acest proiect.

Programul a fost al doilea eveniment internațional „walkshop”, a patra întâlnire tematică, iar cu această ocazie a avut loc și ședința consiliului de conducere. Localitatea găzduiește în fiecare an un festival de film de prestigiu, primind mii de vizitatori, însă accentul nu este pus pe turismul larg, spre deosebire de stațiunile de pe litoral. Este pământul legendelor unde cândva au trăit uriași dintre care cel mai celebru era Veli Jože. Pe baza acestei legende s-a construit un brand, produse și servicii. Nu în ultimul rând în lansarea acestor concepte un rol important în au tradițiile, cultura multicoloră, obiceiurile variate și moștenirea spirituală.

Producătorii locali pot să-și vândă produsele pe plan local, toate microregiunile din zonă au câte un produs caracteristic de care sunt legate evenimente; de exemplu șunca din Istria, trufele negre și albe, măslina, și nu în ultimul rând vinurile de calitate. Toate acestea se află la baza organizării festivalurilor, sărbătorilor. Gastronomia locală se bazează tot pe acestea.

Această parte a Croației odinioară era foarte subdezvoltată față de stațiunile de pe litoral, dar localnicii și-au dat seama foarte repede că în zonă există oportunități pentru turismul lent, verde și sănătos. Bazându-se pe această idee, s-a ajuns în situația că în fiecare an numărul turiștilor crește cu 20%. În ciuda acestui rezultat, încă nu sunt folosite toate resursele, iar prognozele arată că în următorii 20-30 de ani turismul local va continua să se dezvolte.

Partenerii proiectului au vizitat unități agroturistice, informându-se despre serviciile acestora și au avut posibilitatea de a se plimba cu bicicleta pe traseul Parenzana care a fost realizat în urma proiectelor de succes și care este un bun exemplu pentru județul Harghita.

Consiliul Județean Harghita participă în calitate de partener la implementarea proiectului internațional INSiGHTS din cadrul Programului Transnațional Dunărea. Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite la următorul link:

http://judetulharghita.ro/proiectul-integrated-slow-green-and-healthy-tourism-strategies-insights.html

Motovun, 18 octombrie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774