Propuneri practice pentru dezvoltarea formării profesionale

Dezbatere pe tema învățământului

(0 Votări)58 vizualizări

A fost prezentat clusterul de formare profesională al Regiunii Dunărea de către Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita la întâlnirea organizată luni, 27 aprilie la sediul consiliului județean. La eveniment au participat șeful inspectoratului școlar, Görbe Péter, administratorul public, Szabó Barna, consilierii Ferencz Salamon Alpár și Burus-Siklódi Botond, Kolozsvári Tibor de la Fundația Sf. Francisc din Deva, reprezentanții facultății de la Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc și conducătorii instituțiilor subordonate consiliului județean și a consiliilor locale. 

Acordul de cooperare a fost semnat în martie la Kecskemét (Ungaria), de către instituțiile din regiunea Bazinului Carpatic, dintre care și de Consiliul Județean Harghita, Fundația LÁM, Fundația Sf. Francisc din Deva. Președintele consiliului județean a prezentat oportunitățile de cooperare practice în ceea ce privește învățământul de specialitate care se poate organiza pe modelul germano-maghiar existent și care oferă posibilitatea obținerii diplomelor recunoscute în ambele țări.

„Formarea profesională este mai apreciată în întreaga UE și peste tot se utilizează modelul dublu german. Sarcina noastră este de a forma obiectivul de politica educațională, pentru a ajunge mai aproape de modelul german. În acest sens ar trebui să contribuie la munca noastră clusterul”, a exprimat părerea Borboly Csaba.

Participanții au subliniat o serie de probleme curente în domeniul formării profesionale, cum ar fi nevoia de schimbarea mentalității, de creștere a gradului de conștientizare, se pune accent mai mare pe informare, trebuie găsite formele de motivare prin care formarea ar putea deveni mai atractivă pentru studenți. Pe baza acestora Consiliului Județean Harghita va elabora o propunere pentru dezvoltarea formării profesionale în județul Harghita.

Problema formării profesionale și raporturile consultărilor purtate pe această temă au fost prezentate și la ședința ordinară a colegiului prefecturii de luni, 27 martie, de către președintele consiliului județean, Borboly Csaba.

„Trebuie să organizăm activități menite pentru a schimba mentalitatea societății cu privire la formarea profesională a tinerilor, cu scopul de a preveni situațiile în care elevii rămân fără profesie și fără loc de muncă după terminarea liceului. Consiliul Județean Harghita își dorește să schimbe aceste date statistice la nivelul județului. Ne dorim să se țină mai multe ore de practică în școlile din județ, au loc discuții cu reprezentanții școlilor, precum și cu angajatorii, pentru a accepta mai mulți practicanți. Se are în vedere crearea unui parc industrial unde tinerii își pot administra afacerile proprii”, a afirmat președintele consiliului.


Miercurea-Ciuc, 27 aprilie 2015


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774