Raportul înaintat de Borboly Csaba a fost dezbătut în cadrul fracțiunii PPE

Avizul CoR în ceea ce privește clădirile sustenabile, aflat în fază finală

(0 Votări)26 vizualizări

În ziua premergătoare ședinței plenare a Comitetului Regiunilor din 17 aprilie, joi pe ordinea de zi a ședinței fracțiunii Partidului Popular European s-a aflat raportul înaintat de Borboly Csaba pe tema Posibilităților de utilizare eficientă a resurselor în domeniul construcțiilor. La consultări a fost prezent și Manfred Weber, președintele grupului Partidului Popular European. 

Președintele Consiliului Județean Harghita a prezentat raportul sus-menționat în cadrul ședinței plenare din data de 17 aprilie. Acesta, la fel ca și Michael Schneider, cel care a condus ședința fracțiunii, i-a îndemnat pe colegi să participe la vot și să susțină adoptarea raportului.

Borboly Csaba a vorbit despre consultările avute în legătură cu proiectul de aviz și a mulțumit pentru sesizările făcute în legătură cu acesta de către membrii fracțiunii. Proiectul scoate în evidență eforturile făcute de autoritățile locale și regionale, punând accent pe exemplul județului Harghita modalitățile tradiționale și locale folosite în construcții. Aceste inițiative sunt remarcabile în ceea ce privește sustenabilitatea și eficiența energetică a clădirilor.

Președintele Consiliului Județean Harghita a spus că este îmbucurător faptul că pe lângă bunele practici europene s-au putut include și construcțiile tradiționale din județul Harghita și s-a adus în prim plan și utilizarea lemnului local, ceea ce reprezintă un avantaj pentru firmele de prelucrare a lemnului din regiune.

Președintele consiliului județean este membru al Comitetului Regiunilor din septembrie 2012, mandatul fiindu-i prelungit la începutul anului 2015. Este membru permanent al Comisiei de protecție a mediului, schimbărilor climatice și politică energetică (ENVE) din data de 19 iunie 2014. În ceea ce privește prezentul proiect de aviz, au existat dezbateri publice la nivel local și internațional în ultima perioadă. Mai multe informații puteți obține accesând link-ul: http://www.borbolycsaba.ro/ro/cladiri-sustenabile/ .

 

Dezbateri pe tema patrimoniului cultural

Borboly Csaba a înaintat propuneri de modificare și în cazul proiectului de aviz al lui Gémesi György, intitulat Spre o abordare integrată a patrimoniului cultural european, pe baza observațiilor arhitectului Tövissi Zsolt. Au fost aprobate următoarele modificări cu privire la: încurajarea adoptării acelor norme pe baza cărora se pot elabora analize cost-beneficiu, adaptate la problematica specifică; creșterea eficienței credibilității profesionale în cazul reabilitării clădirilor, în cazul în care intervențiile se fac nu doar prin materiale tradiționale, dar și prin metode tehnice actuale care trebuie transferate mai departe sub forma cursurilor profesionale;  trebuie să devină o obișnuință monitorizarea periodică a ansamblului monumentelor și patrimoniului construit, popularizarea metodelor de întreținere, informări și cursuri în acest sens destinate funcționarilor și proprietarilor de monumente; înăsprirea măsurilor referitoare la componentele artistice ale monumentelor și mediul înconjurător și sancționarea abuzurilor care se întreprind în cazul siturilor arheologice. Aceste fapte trebuie tratate ca și fapte anti-sociale care atentează la integritatea statului, fiind necesară punerea în practică a sancțiunilor împotriva faptelor de acest gen.


Miercurea-Ciuc, 17 aprilie 2015


Mai multe informații: Clădiri sustenabile

[ Știri internaționale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774