Trebuie limitat exodul de inteligență și migrația forței de muncă calificate
În cadrul reuniunii din 25 noiembrie, Comisia pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) din cadrul Comitetului Regiunilor a analizat raportul președintelui Borboly Csaba privind agenda europeană de competențe necesară asigurării unei competitivități durabile, având în vedere schimbările generate de contextul pandemic actual.
Ultima actualizare: vineri, 27 noiembrie 2020
„Autoritățile locale și regionale joacă un rol esențial în susținerea educației, integrarea pe piața muncii și dezvoltarea competențelor. În acest sens, Comisia Europeană trebuie să asigure pârghiile necesare stabilirii unei legături directe între părțile interesate, precum și un acces rapid la fonduri necesare autorităților locale și regionale în realizarea de programe și proiecte care să contribuie la elaborarea unor strategii viabile în acest domeniu”, a susținut Borboly Csaba
Având în vedere contextul pandemic actual, Borboly Csaba a susținut importanța dezvoltării unei platforme europene de bune practici care să constituie o bază de date utilă autorităților locale și regionale, în efortul acestora de a găsi soluții și strategii de adaptare și reziliență, luând în considerare faptul că multe locuri de muncă au fost afectate.
Un alt aspect foarte important este asigurarea fondurilor necesare excluderii diferențelor de dezvoltare și digitalizare dintre regiuni în eforturile acestora de a consolida reziliența și a dezvolta noi competențe legate de educație și formare profesională care să reducă rata șomajului atât în rândul persoanelor tinere cât și a celor adulte (inclusiv formarea profesorilor și a formatorilor în toate domeniile și nivelurile de educație).
„Trebuie să subliniez faptul că abordarea universală nu este aplicabilă la nivelul autorităților locale și regionale, deoarece trebuie ținut cont de specificitatea locală, a se vedea accesul minorităților la educație de calitate, pregătire profesională, acestea fiind mult mai afectate și supuse unui risc, ca atare nu trebuie lăsate în urmă. Totodată, o prioritate ar trebui să o constituie grupurile dezavantajate, deoarece diferențele în materie de competențe pot reprezenta obstacole în calea competitivității”, a adăugat, Borboly Csaba.
Toate aceste abordări au un scop bine determinat, de a reduce exodul de inteligență și migrația forței de muncă calificate, care au o importanță majoră mai ales în zonele mai puțin dezvoltate. În acest sens trebuie avute în vedere și provocările cu care se confruntă piața muncii din perspectiva tranziției către o economie verde, Pactul Verde și digitalizare.
Totodată un aspect esențial este accesul egal la oportunități pentru tinerii care trăiesc în micile comunități locale situate în zonele periferice, rurale, fiind necesar un angajament important al guvernelor naționale în a rezolva integrarea tinerilor vulnerabili în contextul dinamic al pieței muncii.
„În aceste vremuri dificile, este foarte important ca instrumentele financiare să fie coroborate cu politici și măsuri în domeniul educației pentru a-i sprijini pe tinerii din zonele mai puțin dezvoltate, a căror performanță educațională a fost profund afectată de criza actuală, mai ales din cauza lipsei accesului la învățământ online în mai multe regiuni. Politicile UE ar trebui să pună mai mult accent pe zonele mai puțin dezvoltate atunci când alocă fonduri pentru educație pentru a răspunde punctual la probleme”, a menționat Borboly Csaba.
Competențele cheie și abilitățile de bază sunt necesare tuturor tinerilor pentru dezvoltarea profesională, incluziune socială și creșterea șanselor de angajare.
Formarea profesională și ucenicia merg mână în mână în reducerea ratei șomajului, de aceea, este foarte important să fie susținute societățile mici și mijlocii, acestea având resurse financiare limitate pentru a oferi programe de instruire și trening a angajaților.
În concluzie, în calitate de raportor al CoR pe tema Agendei europene a competențelor, Borboly Csaba a ținut să sublinieze că este necesară o schimbare de mentalitate în ceea ce privește abordarea competențelor, autoritățile locale și regionale putându-i ajuta pe tineri să conștientizeze faptul că abilitățile sunt esențiale pentru a avea acces rapid și stabil la piața muncii.
Președintele Consiliului Județean Harghita a accentuat faptul că ideea organizării unui târg local al locurilor de muncă este foarte utilă și ia în considerare organizarea recurentă a acestui eveniment, începând cu anul 2022, când speră că vor exista condiții obișnuite pentru a organiza astfel de manifestări.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, este membru permanent al Comitetului Regiunilor din octombrie 2012, fiind la al șaptelea mandat în cadrul Comisiei pentru politici sociale, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC).
Site-ul oficial al Comitetului European al Regiunilor (CoR): https://cor.europa.eu/en
Puteți citi mai multe despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor în următorul link:
https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/
Miercurea Ciuc, 25 noiembrie 2020
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)50 vizualizări