Agenția de Dezvoltare a Județului Harghita a realizat un sondaj de opinie în rândul elevilor din județ
La sediul consiliului județean, a avut loc miercuri, 10 noiembrie, conferința de presă organizată cu ocazia prezentării rezultatelor sondajului de opinie realizat de Agenția de Dezvoltare a Județului Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, în legătură cu fenomenul de emigrare al tinerilor.
Ultima actualizare: joi, 10 noiembrie 2016
Borboly Csaba, președintele consiliului județean a afirmat că este știut faptul că fenomenul de emigrare al tinerilor este unul care afectează toată țara și nu numai județul Harghita, de aceea acest sondaj are o importanță semnificativă în obținerea unei imagini a dezideratelor tinerilor din județ. După cum a afirmat, tinerii trebuie sprijiniți și îndemnați să urmeze o carieră. Măsurile trebuie luate la nivel național, unele aspecte și dificultăți pe care le întâmpină tinerii odată cu terminarea școlii, pot însă să-și găsească rezolvare și la nivel local. Problema tinerilor a fost abordată și la nivel european, președintele consiliului județean înaintând în cadrul Comitetului Regiunilor amendamente care au vizat cooperarea europeană în domeniul tineretului, elaborarea politicilor de tineret, promovarea ocupării în rândul tinerilor, dar și măsuri menite a stopa marginalizarea tinerilor din anumite regiuni.
De asemenea, Borboly Csaba consideră că una dintre modalitățile de motivare a tinerilor în a rămâne pe tărâmurile natale este oferirea de facilități tinerilor antreprenori. În cazul acelora care totuși aleg calea emigrării, este nevoie de adoptarea de măsuri care să ofere un trai sigur pe tărâmurile natale. În ceea ce privește rezultatele sondajului, președintele consiliului județean este de părere că acestea sunt mai favorabile decât cele realizate tot pe această temă în urmă cu doi ani și confirmă faptul că este nevoie de luarea mai multor decizii care să fie în favoarea tinerilor: „dacă tineretul reprezintă 1/3 din populație, consider că fiecare a treia decizie pe care o adoptăm ar trebui să fie în favoarea tinerilor, pentru impulsionarea acestora în a demara o afacere, a urma o școală care să reprezinte baza unei cariere, învățarea unei meserii și care să contribuie la sentimentul de siguranță și imaginea unui viitor stabil pe tărâmurile natale”.
Barabás Csaba, directorul agenției de dezvoltare a menționat faptul că acest sondaj de opinie s-a realizat în rândul elevilor de clasa a XII-a din județ, din dorința de a se obține o imagine cât mai concretă despre așteptările tinerilor și imaginea pe care o au aceștia despre perioada care va urma terminarea studiilor. Numărul tinerilor investigați a fost de 2.507, chestionarele fiind împărțite pe patru zone: Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni și Toplița. Astfel, toți elevii din clase terminale din județul Harghita au fost întrebați în ceea ce privește continuarea studiilor, demararea unei afaceri, dacă doresc să lucreze în țară sau în străinătate, sau pe cine consultă în momentul în care doresc să se angajeze. După analizarea răspunsurilor reiese faptul că un procent de 63,6% dintre elevi nu doresc să-și continue studiile. În ceea ce privește demararea unei afaceri, 55,6% din respondenți își doresc acest lucru. În ceea ce privește planurile de viitor, după terminarea școlii 4,1% au afirmat că vor solicita imediat ajutor de șomaj, 53,8% doresc să-și continue studiile, 20,3% și-ar căuta loc de muncă în țară, 28,2% ar pleca la muncă în străinătate. S-a putut constata pe baza răspunsurilor că 89,6% dintre tineri au tendința de a urma sfaturile părinților în momentul în care doresc să se angajeze. Conform răspunsurilor, majoritatea respondenților consideră că un salariu convenabil este peste 2.500 lei, iar la întrebarea unde se văd peste zece ani, 54,5% au răspuns că în județul Harghita. Barabás Csaba a concluzionat că rezultatele ne oferă o imagine a dezideratelor pe care le au tinerii în ceea ce privește viitorul, și nu situația reală, actuală.
Rátz István, consilier județean a mulțumit echipei care s-a implicat în realizarea sondajului și a spus că este foarte important ca în cazul acelor tineri care doresc să plece în străinătate să li se ofere șanse și motive pentru a se întoarce acasă.
Miercurea-Ciuc, 10 noiembrie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)59 vizualizări