S-a dezbătut situația patrimoniului natural, al muzeelor și galeriilor

Prin digitalizare, copiii noștri vor putea avea acces la valorile actuale

(0 Votări)60 vizualizări

Suntem datori ca pe lângă păstrarea și reabilitarea patrimoniului moștenit de la înaintașii noștri, să protejăm și valorile actuale astfel ca acestea să fie preluate de generația viitoare, deoarece prezentele comori vor avea de suferit sub amprenta timpului, sau chiar vor dispărea. Iar acest fapt poate fi evitat cu ajutorul tehnologiei care ne stă la îndemână, digitalizându-le. Prin digitalizarea valorilor, fie acestea culturale sau naturale, se contribuie la construirea unei Europe puternice prin intermediul valorilor comune. Procesul de digitalizare contribuie la realizarea unei imagini reale a regiunii, care să fie pusă la dispoziția cercetătorilor, consideră vicepreședintele consiliului județean, Biró Barna Botond, prezent la întâlnirea din cadrul proiectului european CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage”.

În Grecia epavele marine sunt scanate cu un radar cu laser, imaginile 3D sunt imprimate pentru a putea fi vizibile, iar mai apoi să poată fi păstrată o imagine înainte ca aceste epave să fie distruse de coroziune. În Slovenia, valorile naturale și culturale au fost digitalizate în proporție de sută la sută, fiecare dintre acestea își are proprietarul care trebuie să se îi poarte de grijă. Aceste aspecte au fost relatate de Fekete Örs, directorul Serviciului Public de Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita care a intrat în posesia acestor cunoștințe cu ocazia întâlnirii parteneriale care a avut loc la Valencia. Chiorean Adrian, asistentul managerului de proiect a menționat că avem și noi astfel de valori, însă nu dispunem de mijloace corespunzătoare pentru a le prezenta și promova.

Simon László, directorul tehnic al echipei de salvaspeo a serviciului de salvamont a vorbit despre aspectele referitoare la protecția mediului și a prezentat flora și fauna din peșteri. Kováts Szidónia, din partea Asociației Kováts István Fotóarchívum, a prezentat procesul de digitalizare a colecției de fotografii care se află în posesia familiei sale de patru generații. Sándor Edit, bibliotecară în comuna Sândominic a  vorbit despre colecția proprie de fotografii și întâmplările care se leagă de acestea. Czimbalmos Attila, directorul Centrului cultural și de artă de la Lăzarea a prezentat colecția virtuală a instituției, a menționat rolul continuității în acest proces. În final, etnograful Salló Szilárd de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita a vorbit despre colecțiile etnografice și a propus ca birourile turistice să promoveze casele-muzeu și să organizeze vizite pentru turiști.

Proiectul CD-ETA, în care Consiliul Județean Harghita are calitatea de partener, are ca scop digitalizarea valorilor, respectiv identificarea și utilizarea bunelor practici din țările Europei de Vest și aplicarea acestora în județ. Zonda Erika, managerul de proiect a menționat că acolo unde digitalizarea este reglementată legal, procesul este foarte avansat. Aceasta a explicat că este nevoie de legiferarea acestui proces și la noi, respectiv ar fi nevoie de programe de finanțare cu ajutorul cărora să se achiziționeze aparatura necesară acestui proces și să fie instruit personalul. La final, managerul de proiect și-a exprimat speranța că prin intermediul proiectului se va reuși nu numai digitalizarea valorilor actuale, ci și a celor moștenite de la strămoși.

Miercurea-Ciuc, 30 martie 2017


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774