Se dorește semnarea unui contract de colaborare între județele Harghita și Constanța

Copii din Ciucul de Sus participă la o tabără de comunicare în limba română în localitatea Cumpănă din județul Constanța 

(0 Votări)48 vizualizări

În cursul zilei de 2 august a avut loc o întrevedere între Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, ocazie cu care au fost dezbătute mai multe teme. Reprezentanții autorităților județene au discutat în primul rând despre herghelia Mangalia.

„În vederea ameliorării rasei cabalinelor, herghelia din Constanța are un rol important. Acesta este motivul pentru care facem apel către organele abilitate, ca prin colaborarea cu consiliile județene, să se găsească soluția de transport a armăsarilor acolo unde este nevoie”, a afirmat președintele consiliului județean.

Reprezentanții autorităților județene au stabilit ca în cursul lunii septembrie, cu ocazia zilei recoltei, producătorii care au obținut dreptul de folosință al mărcii Produs Secuiesc să-și prezinte produsele în localitățile de pe litoralul românesc.

În vederea însușirii limbii române se dorește organizarea de tabere de schimb între elevii din localitățile din Delta Dunării și litoral și elevii din județul Harghita.

„Consiliul Județean Harghita sprijină numeroase publicații și materiale complementare și depunem eforturi susținute pentru ca elevii noștri să promoveze examenele la limba și literatura română, însă consider că cel mai eficient mod de însușire a limbii române este atunci când copiii învață unii de la alții, prin joc”, a spus  Borboly Csaba. Copiii constănțeni care ar vizita județul Harghita ar putea învăța să practice sporturile de iarnă,  respectiv ar avea ocazia să viziteze pădurile și câmpiile specifice zonei noastre.

Aproximativ treizeci de elevi care au obținut rezultate excepționale la învățătură, participă în cursul acestei săptămâni la o tabără de comunicare în limba română în localitatea Cumpăna din județul Constanța. Printre însoțitorii elevilor se numără și Bőjte Csongor Ernő, primarul localității Dănești și Gábor Tibor, primarul localității Cârța. 

Süket Zsombor, președintele Asociației Microregionale Felcsík a menționat că elevii din Harghita participă la programe comune cu elevi din cinci localități constănțene.

„Această tabără este o activitate asumată în mod voluntar, pe care o întreprindem pentru ca elevii din județul Harghita să-și însușească cunoștințele de limba română”, a spus Borboly Csaba.

Președintele consiliului județean și-a exprimat bucuria și vizavi de faptul că mișcarea Produs secuiesc se bucură de un feed-back pozitiv.

„În cursul acestui an primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju s-a aflat într-o vizită  în județul Harghita pentru a se familiariza cu bunele practici ale mișcării Produs secuiesc și a organiza în cursul acestui an, tabere comune pentru copii”, a spus președintele consiliului județean. Totodată, acesta și-a exprimat convingerea că  această mișcare are un rol comunitar care trece dincolo de granițele județului Harghita.

Süket Zsombor a afirmat că încă în cursul acestei luni este așteptată vizita în Ciucul de Sus a copiilor din localitatea Cumpăna.

Materialul video realizat de Borboly Csaba la fața locului poate fi urmărit aici.

Miercurea Ciuc, 2 august 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774