Ședința consiliului județean, la Gheorgheni

S-a alocat aproximativ un milion de lei pentru finanțarea activității spitalului județean

(0 Votări)72 vizualizări

În data de 29 noiembrie a avut loc la Gheorgheni ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, în cadrul căreia s-a votat alocarea de fonduri pentru reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc și pentru investiții în orașul Gheorgheni. În ceea ce privește programul laptele și cornul, consiliul județean a decis să se adreseze Autorității Naționale de Concurență și Direcției de Sănătate Publică.

La inițiativa consilierului județean Bende Sándor și președintelui consiliului județean Borboly Csaba s-a adoptat o hotărâre care are în vedere dezvoltarea orașului Gheorgheni prin sprijinirea a două instituții școlare – renovarea clădirii anexe a Liceului Salamon Ernő și renovarea atelierului de practică al Colegiului Tehnic Fogarasy Mihály; reabilitarea acoperișului patinoarului, construirea unui drum care să lege Lăzarea și zona industrială din vecinătatea gării feroviare din Gheorgheni. Bende Sándor a mai adăugat faptul că orașul Gheorgheni trebuie să beneficieze de mai mare sprijin în procesul de redistribuire de fonduri și a solicitat colegilor săi mărirea sumei cu care este sprijinit hocheiul din Gheorgheni. Acesta a solicitat și sprijin pentru stingerea unei datorii înregistrate de comuna Remetea.

Cei prezenți au fost salutați de Borboly Csaba care a trecut în revistă rezultatele colaborării dintre administrația locală și cea județeană, menționând reabilitarea patinoarului din localitate și construirea bisericii Munkás Szent József. Primarul localității, Nagy Zoltán a afirmat că are mari speranțe vizavi de această ședință și a solicitat membrilor consiliului județean sprijin în ceea ce privește construirea unui drum de ocolire pentru fluidizarea traficului tot mai intens datorat construiri depozitului de deșeuri. Cu această ocazie i-a invitat pe cei prezenți să participe la zilele orașului care urmează să se desfășoare la finele săptămânii.

Lakatos Mihály, directorul Liceului Salamon Ernő a făcut o prezentare a activității instituției de învățământ și în sprijinul alocării susținerii financiare solicitate a adus faptul că în cursul anului trecut, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în cadrul instituției a fost de 99%.

Részeg Ildikó, directorul Colegiului tehnic Fogarasy Mihály  a solicitat sprijin pentru achiziționarea unei mașini CNC și pentru extinderea atelierului de prelucrare a lemnului.

Barti Tihamér, vicepreședintele consiliului județean a afirmat că este nevoie de acordarea de sprijin orașului și datorită faptului că are rangul de municipiu. În pofida acestui lucru, bugetul de care dispune este unul foarte mic.

Atenție specială pentru sistemul de sănătate

Au fost votate și hotărârile referitoare la sprijinirea instituțiilor de sănătate subordonate – Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc și Spitalul de Psihiatrie din Tulgheș. Spitalului de urgență i s-au alocat 910,20 mii lei pentru echipamente, condiții de spitalizare, achiziționarea de locuințe pentru medici. Totodată, s-a restituit o parte din datoriile acumulate.

„Am făcut redistribuiri ale bugetului propriu în așa fel încât să putem să ne gospodărim eficient la sfârșitul acestui an. Considerăm că sunt importante colaborările zonale – spre exemplu în domeniul sportului, al hocheiului –, dar și parteneriatele micro-regionale care promovează dezvoltarea județului nostru”, a afirmat Borboly Csaba.

Pe ordinea de zi, programul laptele și cornul

„Consiliul județean și-a asumat azi o mare răspundere odată cu luarea deciziei de a se adresa Autorității Naționale de Concurență și Direcției de Sănătate Publică în legătură cu solicitarea unei anchete referitoare la faptul că în cadrul programului laptele și cornul, firma câștigătoare din Turda, livrează produsele unei firme străine”, a afirmat Borboly Csaba. Acesta este de părere că nu este legal ca distribuitorul să aducă în majoritatea școlilor din județul Harghita, produse de panificație ale altui producător, deoarece în acest mod nu își poate asuma responsabilitatea pentru respectivele produse. Consilierul județean, Ferencz Salamon Alpár consideră că o soluție pe termen lung în acest sens poate fi reprezentată de modificarea legislației cu privire la programul laptele și cornul, eficientizarea acestuia în așa fel încât să poată fi verificat, dar și oferirea mai multor șanse antreprenorilor locali.

Acordarea mărcii Produs Secuiesc mai multor producători

Acordarea festivă a mărcii Produs Secuiesc în cadrul ședințelor de consiliu a devenit o practică tradițională. Cu această ocazie au primit dreptul de folosință al mărcii, Asociația turistică și de păstrare a tradițiilor Fenyőalja din Ciumani din care fac parte Orbán Melinda, Madarász Zsuzsanna, Bartalis Rozália, Csata Mária, Ambrus Klára,  Széles Éva, Mózes Jolán, Kovács Berta-Ana, Vass Éva, Páll Irma. Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita a menționat că s-a ajuns la un număr de 106 producători care utilizează marca Produs Secuiesc, iar numărul produselor care poartă această marcă este de câteva mii.

Miercurea-Ciuc, 29 noiembrie 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774