Este o chestiune de bază susținerea activităților sportive care au în vedere mobilizarea populației din județ
La Șoimoșu-Mare, localitate aparținătoare comunei Săcel, a avut loc vineri, 5 august, ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita. Motivul organizării ședinței extraordinare a fost reprezentat de aprobarea hotărârii prin care instituția se angajează să fie co-finanțatorul celei de a X-a ediții a Turului ciclist al Ținutului Secuiesc și sprijinirea acestei competiții cu suma de 20 mii lei. În debutul ședinței, a avut loc vizitarea lucrărilor de asfaltare a drumului județean care traversează localitatea.
Ultima actualizare: vineri, 12 august 2016
„Vivacitatea locuitorilor comunei se simte și la Miercurea-Ciuc, susținem micile comunități și suntem atenți la acele localități care întreprind măsuri în vederea dezvoltării”, a afirmat în cuvântul de deschidere al ședinței, Borboly Csaba, președintele consiliului județean. Primarul localității, Nagy Lajos a amintit în discursul său faptul că data de 29 ianuarie 2014 rămâne o dată foarte importantă în viața comunei, deoarece atunci s-a votat de către consilierii locali hotărârea conform căreia drumul care trece prin localitate va fi asfaltat. Lucrările pe acest drum județean sunt în discuție de câțiva ani, în sfârșit această investiție a fost finalizată. Conducătorul localității a ținut să-și exprime bucuria în acest sens și a mulțumit tuturor celor care au avut un rol în reabilitarea drumului.
Preotul din localitate, Kászoni Szilárd a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină locuitorii și a menționat faptul că reabilitarea drumului contribuie la demersurile de reîntoarcere în comună a celor care au părăsit acest loc, chiar și o bună oportunitate ca aici să sosească investitori. Acesta a mai precizat faptul că fără un interes mai ridicat pentru demararea de activități economice în localitate, aceasta nu va putea să fie o comunitate sustenabilă. În opinia sa, agricultura este un domeniu care poate fi dezvoltat, însă împărțirea pământului în parcele mici îngreunează demersurile care pot fi întreprinse în acest sens. Fermierii locali nu numai că nu obțin profit din agricultură, ci daunele provocate de animalele sălbatice conduc rezultate negative din punct de vedere financiar.
„Lipsește vitalitatea populației, nu există o populație activă care să se îngrijească de casele care intră în paragină și care ar putea contribui la îmbunătățirea imaginii satului. Ar fi nevoie de găsirea de soluții în vederea eficientizării activității din agricultură, iar din punct de vedere al infrastructurii este foarte importantă realizarea proiectului de alimentare cu apă a localității”, a afirmat preotul Kászoni Szilárd.
Următoarele puncte pe ordinea de zi a ședinței au fost reprezentate de modificarea bugetului de venituri și cheltuieli a instituției, respectiv bugetele a două proiecte europene și aprobarea modelului unui contract. S-a hotărât și cu privire la utilizarea în alte scopuri mai urgente decât cele inițiale a banilor pe care le-au primit unele comune din redistribuirea taxei pe valoare adăugată la început de an.
Înainte de începerea ședinței, consilierii județeni în prezența localnicilor au vizitat porțiunea de drum recent asfaltată între localitatea Săcel, la ieșirea spre Eliseni. La fața locului, primarul a mulțumit consiliului județean pentru sprijinul acordat în vederea realizării lucrărilor și a adăugat că mai sunt multe lucruri de realizat în comună, iar în acest scop localitatea contează pe sprijinul consiliului județean. Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita Biró Barna Botond și-a exprimat bucuria în ceea ce privește faptul că în sfârșit, după eforturi care au durat mai bine de opt ani, este posibil a păși pe asfalt la Șoimoșu-Mare. Borboly Csaba a vorbit despre importanța acestor lucrări de asfaltare în viața locuitorilor și și-a exprimat speranța că tinerii se vor întoarce în localitate. Ca urmare, și valoarea imobilelor părăsite a crescut, iar președintele consiliului județean i-a îndemnat pe localnici să își cheme, pentru început, copiii și nepoții în localitate în vizită, iar mai apoi să-i motiveze să rămână în localitate.
Miercurea-Ciuc, 6 august 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)97 vizualizări