Ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita a avut loc la Eliseni

Casa de cultură a sindicatelor din Miercurea-Ciuc va fi administrată de o asociație comunitară

(0 Votări)90 vizualizări

La ședința Consiliului Județean Harghita s-au adoptat hotărâri cu privire la învățământul profesional și a orașului Miercurea-Ciuc. Aceasta s-a desfășurat la căminul cultural din satul Eliseni, comuna Secuieni, luni, 29 februarie. 

Prin intermediul primăriei din Odorheiu-Secuiesc s-au alocat 44 mii lei pentru dotarea Școlii profesionale Bányai József din Odorheiu-Secuiesc, în vederea realizării unui spațiu necesar punerii în folosință a unei mașini CNC; comunei Dârjiu i s-au alocat 36 mii lei pentru realizarea branșamentelor de apă și montarea apometrelor în imobilele care aparțin de primăria din comună și pentru realizarea unui teren de joacă, a unui teren de fotbal și a unui de joacă în localitatea Mujna, respectiv pentru realizarea gardului și a porții de la casa funerară din aceeași localitate. Pe lângă acestea s-au alocat trei mii lei localității Bilbor, din bunăvoința localităților Borsec, Merești, Dealu și Tușnad, care au renunțat la sumele care le-ar fi revenit prin redistribuirea de fonduri.

În spiritul bunei colaborări dintre Consiliul Județean Harghita și a orașului Miercurea-Ciuc s-a adoptat hotărârea cu privire la înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Pro Cultura Siculi, printre membrii cărei se numără orașul Miercurea-Ciuc, comuna Leliceni și Consiliul Județean Harghita. Această asociație ar fi cea care s-ar ocupa de administrarea Casei de cultură a sindicatelor din Miercurea-Ciuc, după preluarea acesteia de la Primăria Miercurea-Ciuc. Borboly Csaba, președintele consiliului județean a spus că este vorba despre o asociație de rang județean care are ca scop punerea în aplicare a strategiei culturale județene, iar o astfel de organizație nu a mai existat până acum în județ. Borboly Csaba a menționat că asociația a fost creată cu scopul de a administra probabil cel mai mare spațiu destinat activităților culturale din județ, la aceasta putându-se alătura și alte unități administrativ-teritoriale, deoarece prin colaborare se poate rezolva și problema funcționării altor instituții de acest fel din județ.

Pe ordinea de zi a ședinței a figurat și hotărârea cu privire la transmiterea în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a echipamentelor achiziționate în cadrul proiectului „Implementare de soluții de e-guvernare și registru agricol în format electronic în județul Harghita” localităților care au făcut parte din acest proiect. Acestea vor servi în demersurile localităților pentru punerea în posesie a terenurilor. În opinia vicepreședintelui consiliului județean, Barti Tihamér este îmbucurător faptul că instituția a putut contribui la simplificarea procedurilor administrative și și-a exprimat speranța că acest sistem se va putea implementa în întregul județ. Consilierul județean Becze István – care a avut un rol important în demararea acestui proiect – a catalogat demersurile de până ca fiind de succes, dat fiind faptul că locuitorii pot beneficia de servicii de calitate și a adăugat că prin intermediul acestui proiect s-a realizat un sistem integrat și s-au instruit aproximativ 500 de persoane. Cele 45 de unități administrativ-teritoriale au beneficiat de finanțare de aproximativ 100 mii euro fiecare, pe lângă echipamentele de măsurare a terenului, localnicii având posibilitatea de a-și plăti impozitele online.

Prin intermediul programului de alimentare cu energie electrică a localităților izolate s-a realizat extinderea liniei electrice subterane în zona extravilan Mădăraş şi vârful Mădăraş Harghita. Președintele consiliului județean a spus că este îmbucurător faptul că în ciuda puținei zăpezi din această iarnă, în continuare se pot desfășura activități pe pârtiile de schi și și-a exprimat speranța că Mădăraș Harghita va putea să se alăture astfel Regiunii schiabile Harghita.

Ședința de consiliu a fost precedată de concertul de orgă de la biserica reformată din localitate, orga fiind restaurată din fonduri alocate de Consiliul Județean Harghita. Mai apoi s-a vizitat cabinetul medical și grădinița din localitate, respectiv casa-muzeu, acestea fiind renovate din fonduri primite de la consiliul județean. Oaspeții au fost însoțiți de primarul Balló Zoltán, Jakab Zsolt Mihály, preotul reformat din Secuieni și de László Lehel, preotul reformat din Bodogaia.

Miercurea-Ciuc, 29 februarie 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774