Și elevii buni au fost dezavantajați de examenul la limba română

S-a adeverit din nou: este nevoie de reformarea predării limbii române

(0 Votări)20 vizualizări

În județul Harghita au participat la examenul de evaluare națională 2.632 elevi, din care 404 români și 2.228 maghiari. 2,2% dintre elevii români, respectiv 3% dintre cei maghiari nu s-au prezentat la examen. 

Elevii cu limba maternă maghiară au obținut note a căror medie este 5,83 incluzându-se aici și rezultatele de la proba de limba și literatura română, 6,52 fiind media fără notele obținute la limba română. Cu notele obținute la limba și literatura română, 68,8% dintre elevii cu limba maternă maghiară au promovat examenul de evaluare, fără examenul la limba română rata de promovabilitate ar fi de 84 la sută.

Dintre elevii a căror limbă maternă este maghiară, 89 de elevii au obținut notă mai mare de 9 la proba de limba și literatura maghiară, în vreme ce la proba de limba și literatura română au obținut notă sub 5. Dintre elevii maghiari care au susținut probele de limba și literatura maghiară, matematică, respectiv limba și literatura română, doar 0,90% au obținut medie mai mare de 9. Analiza rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională a fost realizat de grupul de analiză și sinteză al Consiliului Județean Harghita.

„Este un mare dezavantaj pentru elevii maghiari faptul că trebuie să susțină același examen la limba și literatura română ca și elevii a căror limbă maternă este limba română. Fiecare poate să se exprime cel mai bine în limba sa maternă, vor fi avantajați întotdeauna cei care pot folosi limba lor maternă și nu trebuie să se exprime într-o limbă străină. De ani de zile atragem atenția asupra faptului că este nevoie de examen diferențiat pentru elevii cu limba maternă română și pentru cei cu limba maternă maghiară, respectiv că este nevoie de reformarea predării limbii române. Și din rezultate reiese faptul că există elevi competenți care din păcate nu pot obține rezultate bune la limba română. Limba română trebuie predată asemenea unei limbi străine elevilor maghiari și să nu fie evaluați la această materie asemenea elevilor a căror limbă maternă este româna. Dezavantajarea elevilor maghiari este tot mai clară an de an și se regăsește în rezultatele obținute de elevi la examenul de evaluare și la cel de bacalaureat”, a spus Borboly Csaba.

Politica educațională nu a ținut cont până acum de oportunitățile legislative și nevoile speciale ale reprezentanților minorităților și nu a asigurat elevilor maghiari studierea limbi române, la toate nivelurile, ca și limbă secundară (limbă nematernă).

Conform răspunsurilor și graficului de implementare ale ministerului învățământului până în anul 2021 va fi elaborat și introdus noul plan de învățământ pentru clasa a opta și doar după aceasta se va proceda la fel și în cazul învățământului liceal.

„În scrisorile pe care le-am înaintat către ministerul de resort am solicitat ca predarea limbii române să se facă pe baza drepturilor asigurate de lege și să se elaboreze noi programe/curriculum-uri/manuale începând de la grupa pregătitoare, până în clasa a XII-a. Având în vedere faptul că în agenda ministerul de resort se va asigura, doar începând din anul 2021, predarea la toate niveluri a limbii române conform unui plan  educațional diferențiat pentru elevii a căror limbă maternă este maghiara. Considerăm că este important ca la nivel local în școlile cu predare în limba maghiară să fie introduse măsuri și activități care să contribuie și să sprijine la învățarea limbii române. Considerăm că pe lângă ministerul de resort este justificată luarea de măsuri la nivel local și județean în vederea remedierii acestei situații, iar pentru aceasta este nevoie de o colaborare eficientă dintre instituțiile locale și județene, inspectoratul școlar, Asociația Pedagogilor Maghiari din România, profesori de limba română, părinți, și nu în ultimul rând, elevi”, a spus președintele consiliului județean.

Deși această temă nu este în sfera de competențe a consiliului județean, de ani de zile se acordă o atenție specială modului în care elevii maghiari pot să-și însușească  în mod corespunzător limba statului, pentru ca să obțină competențe utilizabile și acest lucru să se regăsească în rezultatele obținute de către elevi la examene naționale și la bacalaureat. Din acest motiv în cadrul programelor de sprijinire a activităților destinate tinerilor se sprijină și programele menite a facilita învățarea limbii române prin: tabere de comunicare, tabere de limba română, tabere de schimb de elevi, cursuri de pregătire pentru examenele de naționale și bacalaureat. Scopul este ca asociațiile de tineret care funcționează pe raza județului Harghita să se folosească de aceste oportunități, dat fiind faptul că la concursurile de proiecte organizate în acest domeniu, nu se prezintă încă un număr corespunzător de solicitări de sprijin.

 

Miercurea Ciuc, 1 iulie 2019


[ Limba română ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774