Expoziția Europeană CreArt 2014 al cărei curatori sunt Joao Laia + Rosa Lleó și Miguel Amado și la care participă 20 de artiști din Rețea
(0 Votări)142 vizualizări
Expoziția europeană CreArt 2014 „White Noise Black Words” va fi inaugurată în data de 3 octombrie în trei galerii diferite din Miercurea-Ciuc (județul Harghita). Expoziția europeană a fost prezentată anterior în Vilnius (Lituania) și Zagreb (Croația) în cursul verii.
Ultima actualizare: vineri, 26 septembrie 2014
Expoziția Europeană CreArt, intitulată White Noise Black Words se va deschide vineri, 3 octombrie la Miercurea-Ciuc (județul Harghita, România), după ce pe parcursul a trei luni a putut fi vizitată la Vilnius (Lituania) și Zagreb (Croația). Expoziția va fi prezentată în trei galerii de artă (Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, Galeria de pe strada Kossuth Lajos, Casa de Licitații și Galeria de Artă Pál). Ceremonia de deschidere va avea loc la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, începând de la ora 18,00, în prezența domnului Kelemen Hunor, ministrul culturii, reprezentanții Consiliului Județean Harghita, coordonatorii proiectului CreArt din Valladolid și din județul Harghita și o parte a artiștilor selectați.
În această expoziție de grup al cărei curatori sunt Joao Laia + Rosa Lleó și Miguel Amado, vor participa 20 de artiști, reprezentanți ai orașelor din rețeaua CreArt, care au fost selectați dintr-un număr de 88 candidați care au răspuns la anunțul anual destinat artiștilor din orașele CreArt:
Dana Stana (Arad)
Patricija Gilyte (Kaunas)
Remigijus Venckus (Kaunas
Sérgio Marques (Aveiro)
Nuvola Ravera (Génova)
Fülöp József (Harghita)
Nina Hove (Kristiansand)
Emanuela Rizzo (Lecce)
Sandro Marasco (Lecce)
Felix Sturm (Linz)
Kurt Lackner/Julio Falagán (Linz)
Vildan Turalic (Linz)
Kateřina Vorlová (Pardubice)
Martin Dašek (Pardubice)
Amaya Bombín (Valladolid)
David del Bosque (Valladolid)
Saulius Dastikas (Vilnius)
Ana Hušman (Zagreb).
Fokus Grupa (Zagreb).
Conform curatorilor João Laia, Rosa Lleó și Miguel Amado, expoziția White Noise, Black Words investighează echilibrul fragil dintre abstract și figurativ, imaterialitate și concretețe, realitate și simbol, existent și imaginație. În timp ce „white noise” este cunoscut ca și combinația tuturor sunetelor în spectrul uman, „black words” semnifică elementele mai puțin vizibile ale structurii sociale.
Lucrările prezentate sunt în corelație cu mass-media: pictură, sculptură, desen, arta fotografiei, instalație, video proiecție și sunet. Acestea oferă reprezentări realiste și imaginare, poziții raționale și tensiuni inconștiente, obiecte perceptibile și entități fantomatice, ritualuri primitive și activități zilnice, dinamici de conversație și gesturi intime.
Aceasta este cea de a doua expoziție CreArt, un proiect cultural care întrunește 13 orașe din 10 țări europene. Prezintă diverse practici folosite în arte plastice în diferitele zone europene. Fiecare partener al rețelei CreArt a lansat un apel către artiștii locali, după care curatorii au selectat dintre candidați 20 artiști, ai căror lucrări sunt prezentate.
Expoziția itinerantă reprezintă una dintre activitățile principale în vederea promovării mobilității artistice și a lucrărilor de artă în cadrul proiectului CreArt (Network of Cities for Artistic Creation). Expoziția Europeană va avea încă două ediții în alte orașe participante din rețea. În secțiunea de știri a paginii web al proiectului CreArt găsiți apelurile pentru Expoziția Europeană CreArt 2015. Anunțurile vor fi publicate în curând pe pagina: http://creart-eu.org/news/creart-news
CreArt
CreArt este rețeaua instituțiilor publice și private din orașele europene, interesate în managementul cultural și dezvoltarea artelor plastic. Proiectul a fost selectat spre finanțare în cadrul Programului Cultura al UE, pentru perioada 2012-2017.
CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) este un proiect cultural de cooperare europeană pentru promovarea creativității artistice, în care participă diferite instituții din 13 orașe europene: Aveiro–PT, Kaunas-LT, Kristiansand–NO, Linz–AT, Croatia-HR, Stichting id11–NL, Lecce–IT, Harghita–RO, Pardubice–CZ, Arad–RO, Genoa–IT, Vilna-LT, and Valladolid–ES.
Având în centrul activităților artele plastice și creativitatea, proiectul CreArt dorește:
1. Întărirea creativității prin schimbul de experiențe și a bunelor practici, precum și prin activității comune între artiști, grupuri de artiști, asociații, instituții culturale, cercetători, instituțiile societății civile, instituții de învățământ și publicul general din diferite țări cu tradiții culturale variate, inclusiv schimburi între generații.
2. Promovarea cercetării culturale dintre grupurile țintă, încurajând dezvoltarea patrimoniului cultural european.
3. Dezvoltarea metodologiilor comune de pregătire pentru grupuri specifice (copii, tineri și adulți), promovarea creativității ca instrument al dezvoltării personale.
4. Stabilirea unui sistem permanent și profesional de mobilitate, schimb de experiență și activități comune pentru artiști și manageri culturali.
5. Identificarea metodologiei managementului profesional care generează organizații culturale durabile în orașele de mărime medie din Europa, întărind cooperarea publică-privată și participarea comunității locale.
6. Sprijinirea networking-ului creativității dintre orașele de mărime medie.
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)142 vizualizări