Ziua creativității europene la Miercurea-Ciuc

Ateliere de artă și expoziții în mai multe locații 

(0 Votări)69 vizualizări

În cadrul programului CreArt, Consiliul Județean Harghita, împreună cu cele nouă țări partenere, a luat parte în data de 20 martie la cea de-a treia ediție a Zilei creativității europene. Programul a cuprins o expoziție a lucrărilor artiștilor înscriși în acest program, un atelier de artă destinat elevilor de liceu și două expoziții ale lucrărilor elevilor care au participat anul trecut la acest program.

Startul evenimentelor s-a dat în aula Liceului de artă Nagy István din Miercurea-Ciuc, unde a avut loc vernisajul expoziției Arta în folosul comunității. Despre multiplele laturi ale beneficiilor proiectului a vorbit vicepreședintele consiliului județean Incze Csongor, care i-a îndemnat pe cei tineri înspre continuarea procesului de creație. Zonda Erika, managerul proiectului CreArt a făcut cunoscut faptul că în anii trecuți beneficiile acestui proiect european care durează până în anul 2017, au fost de bun augur pentru arta plastică județeană.
„Consider că este foarte important pentru județul Harghita faptul că prin intermediul proiectului arta și lucrările artistice județene au ajuns să fie cunoscute în cadrul expozițiilor și evenimentelor internaționale. Creșterea notorietății artei plastice harghitene se datorează și legăturilor internaționale stabilite în acest sens”, a afirmat Zonda Erika.
Scopul programului CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) este realizarea unei rețele de artă plastică a cărei existență să contribuie la mobilitatea artelor vizuale,  motivarea tinerilor spre creație, oferirea unei viziuni mai largi asupra proceselor de creație, toate acestea având un impact pozitiv asupra lărgirii scalei în ceea ce privește dezvoltarea profesională individuală. Cei tineri au fost salutați de conducătorul artistic al proiectului, artistul plastic Botár László și de ziaristul Székedi Ferenc, ambasadorul proiectului CreArt.
În sala de protocol a consiliului județean au demarat lucrările din atelierul de artă Eu și orașul, coordonate de artistul plastic Botár László, la care au fost prezenți elevii liceelor de artă de la Odorheiu-Secuiesc și Miercurea-Ciuc. Vernisajul expoziției WHITE NOISE, BLACK WORDS în viziunea Primului Război Mondial a avut loc în spațiul expozițional de la parterul Consiliului Județean Harghita.
După-amiază, tot la Galeria de artă a Consiliului Județean Harghita a avut loc vernisarea lucrărilor jurizate la fața locului pentru expoziția internațională CreArt 2015 și intitulată Eu și orașul – pictură, fotografie, instalații – ale artiștilor Balázs István, Ferenc Zoltán, Fülöp József, Iochom Zsolt, Mezey Ildikó, Nagy Melinda, Vass Mária Magdolna, Veres Imola, Xántus Gellért Lehel. Din lucrările expuse s-au realizat vederi care au putut fi luate de către vizitatorii expoziției. Vernisajul a fost deschis de managerul proiectului Zonda Erika, lucrările fiind apreciate de Székedi Ferenc.
Proiectul a oferit până acum posibilitate de participare în cadrul expozițiilor itinerante a doi artiști harghiteni, și anume Márton Ildikó și Veres Imola. Lucrările acestora au fost expuse în Valladolid, Lecce și Arad. Totodată, Gidó Szende Melinda a participat la atelierul condus de renumitul artist Antonio Lopez la Valladolid, Berze Imre a participat la atelierul artistic de la Genova, condus de Luca Vitone, iar Veres Imola a fost aleasă în cadrul în programul artiștilor rezidenți care a avut loc la Linz. În continuare au participat la programe cu durată de două luni destinate artiștilor rezidenți și Bartis Elemér Márton la Delft, iar Kovács Kinga la Kristiansand. Fülöp József, reprezentantul județului a participat la expoziția internațională itinerantă organizată anul trecut și în cadrul cărei una dintre stații a fost județul Harghita.
La finalul vernisajului s-a comunicat numele reprezentantului județului Harghita – Iochom Zsolt, lucrările acestuia urmând a face parte din expoziția itinerantă din anul 2015 și a cărei temă este Eu și orașul. În acest an locațiile expoziției itinerante vor fi găzduite de orașele Pardubice (Cehia), Linz (Austria) și Genova (Italia).

 

Miercurea-Ciuc, 23 martie 2015

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774