4 zile, 8 locații, 150 de artiștii din 8 țări, 15 concerte

Așa s-ar putea caracteriza într-o singură propoziție ediția din acest an a Festivalului de muzică veche de la Miercurea-Ciuc 

(0 Votări)43 vizualizări

În data de 18 iulie, la sediul consiliului județean a avut loc conferința de presă a cărei subiect a fost evaluarea Festivalului de muzică veche care a avut loc la Miercurea-Ciuc în perioada 10-13 iulie. Au fot prezenți la eveniment managerul  Centrului Cultural Județean, Ferencz Angéla și președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba. 

Ferencz Angéla a făcut o prezentare a celor patru zile de festival, dar și a istoriei acestui festival care se organizează din anul 1980 și care este socotit a fi unul dintre cele mai prestigioase evenimente la nivel național, și nu numai. În alocuțiunea sa, Ferencz Angéla a menționat contribuția pe care a avut-o caravana de promovare a evenimentului care s-a deplasat în zonele Odorhei, Gheorgheni și unde au avut loc prezentări și miniconcerte. Succesul înregistrat de către festival, în opinia managerului instituției culturale, se datorează și mass-mediei, a specialiștilor acestui gen muzical, personalități cum sunt Elena Maria Sorban sau directorul artistic al festivalului Filip Ignác Csaba. Pentru ediția de anul viitor organizatorii își propun să nu lase ștafeta mai jos și să organizeze un festival care să atragă cât mai mulți iubitori ai acestui gen muzică în regiune și care să ducă renumele acesteia pe toate meridianele lumii.
Și în acest an s-a organizat școala de vară de muzică veche la care au participat 50 de elevi. Aceștia au avut ocazia de a se perfecționa în folosirea instrumentelor muzicale specifice muzicii vechi, cum ar fi vioara barocă, flautul, lăuta, oboiul sau clavecinul.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a afirmat că un segment prioritar pentru instituția pe care o conduce o reprezintă cultura, iar în acest scop s-a elaborat o strategie culturală menită a contribui la accesul populației la evenimentele culturale, păstrarea tradițiilor și promovarea valorilor culturale județene. În acest sens, în subordinea consiliului județean funcționează șapte instituții culturale. În ceea ce privește festivalul de muzică veche, Borboly Csaba a afirmat că: „Miercurea-Ciuc este unul dintre cele mai mici orașe reședință de județ din țară, unde se desfășoară unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică veche. Pe lângă inestimabila valoare culturală a acestui festival, se contribuie la dezvoltarea turismului cultural al regiunii”.
Consiliul Județean Harghita a acordat pentru organizarea acestui eveniment prin care se dorește susținerea valorilor cultural locale, aproximativ jumătate de milion de lei.
În ceea ce privește festivalul de film TIFFciuc, președintele consiliului județean a dorit să facă unele precizări referitoare la sprijinirea financiară a organizării acestuia. Pentru organizarea TIFFciuc s-a depus un proiect de finanțare, însă datorită neîndeplinirii criteriilor specificate, nu s-au putut aloca bani organizației de tineret care a dorit să acceseze aceste fonduri județene. Același lucru s-a întâmplat și în cazul altor o sută de proiecte. „Nu vom întoarce spatele nici unei mâini întinse, însă trebuie înțeles faptul că putem sprijini doar acele evenimente care îndeplinesc cerințele legale. Există în județ șapte instituții culturale subordonate consiliului județean prin intermediul cărora ar fi putut obține finanțare. Nu înțeleg de ce organizatorii nu s-au folosit de această posibilitate”, a afirmat președintele consiliului județean.

Miercurea-Ciuc, 18 iulie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774