A avut loc adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita

Turiștii sunt așteptați în regiune

(0 Votări)87 vizualizări

La adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita care a avut loc în data de 24 martie, la sediul consiliului județean s-a vorbit despre realizările din domeniul turismului și despre planurile de viitor ale acesteia. Fondatorul asociației este Consiliul Județean Harghita, iar membri sunt administrațiile locale din județ. Au fost prezenți la adunare Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, vicepreședintele instituției Barti Tihamér, Gál Tünde, președintele asociației și Mezey Zsolt, directorul acesteia.

Cei prezenți au fost salutați de Gál Tünde care a prezentat ordinea de zi a adunării generale. A urmat prezentarea raportului de activitate pentru anul 2014: asociația a început editarea unui buletin informativ care a fost pus la dispoziția administrațiilor locale, reprezentanților antreprenorilor și specialiștilor din domeniul turismului. Buletinul informativ sintetizează activitatea asociației, evenimentele mai importante din județ care au avut loc în luna precedentă, știrile privind turismul, dar conține și oferte de excursii și programe. Pentru stabilirea și fortificarea relațiilor de parteneriat cu administrațiile locale și responsabilii din domeniul turismului și pentru colectarea de informații cu privire la evenimentele organizate în localitățile partenere, angajații asociației au organizat caravane de informare. De asemenea, au participat la conferințe și expoziții de turism, organizând și forumuri și ateliere de lucru în scopul creării unui dialog profesional și preluării bunelor practici din străinătate. S-a elaborat o broșură turistică cu 28 de pagini, editată în trei limbi care oferă o mare varietate de programe turistice și de petrecere a timpului liber în județul Harghita. S-a organizat și un concurs de fotografie, materialele realizate fiind folosite în broșurile editate. Pe baza modelului din județul Vienne, Franța, s-a elaborat un plan de activitate pe baza căruia au fost create pachete de programe pentru evenimente cum ar fi Zilele Ținutului Secuiesc sau Festivalul ecvestru al Ținutului Secuiesc. S-a realizat pagina web turistică visitinharghita.ro care pe lângă prezentarea localităților oferă celor interesați și pachete de programe, descrierea programelor de petrecere a timpului liber și date de contact aferente, respectiv calendarul de evenimente.
Proiectul european Recultivatur are în vedere introducerea valorilor turismului religios din sud-estul Europei în circuitul turistic, creșterea importanței turismului religios din zonă, creșterea numărului de vizitatori și creșterea veniturilor producătorilor locali. După modelul pelerinajului El Camino, s-a elaborat un traseu de pelerinaj cu o lungime de 550 de kilometri care are denumirea de Drumul Maria – Via Mariae și al cărui scop este să unifice valorile religioase ale Europei Centrale pentru turiști și pentru pelerini, astfel încât această rețea să fie bine definită și în această parte a Europei. Molnár Sándor a afirmat că asociația are un rol de legătură în cadrul acestui proiect care este rezultatul colaborării dintre Consiliul Județean Harghita, Primăria Miercurea-Ciuc, a organizațiilor din sfera civilă și a bisericii. În cursul anului trecut s-a editat o broșură care cuprinde locurile de pelerinaj din județ și una cu programul pelerinajului de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc. Asociația s-a implicat și în programul extrașcolar Școala altfel, încercând să îi atragă pe elevi la a petrece cât mai mult timp liber în natură. Având în vedere faptul că există solicitări în acest sens, se organizează cursuri destinate persoanelor care conduc pelerinajele și o pagină web care conține informații în legătură cu acestea. Vicepreședintele consiliului județean, Barti Tihamér i-a rugat pe reprezentanții localităților din nordul județului ca pentru marcarea traseului pelerinajului Via Mariae să convoace voluntari dispuși să participe la aceste lucrări, aici semnalându-se întârzieri în acest sens.
Gál Tünde a prezentat raportul financiar al asociației pe anul 2014, acesta fiind votat în unanimitate de membrii asociației.
În ceea ce privește planurile pentru anul în curs, Mezey Zsolt a afirmat că se continuă editarea buletinului informativ care apare în ultima joi a fiecărei luni, editarea cataloagelor turistice, ofertele de programe și site-ul web. Se lucrează în colaborare cu județe Covasna și Mureș și la site-ul visitseklerland.ro, se vor realiza în continuare emisiuni tv de promovare a localităților și se preconizează și realizarea de emisiuni radio în colaborare cu Radio Târgu-Mureș. După o absență de câțiva ani, anul acesta s-a organizat din nou Cursa nebuniilor, eveniment prezentat și la televiziunile naționale.
Borboly Csaba a făcut cunoscut faptul că mulțumită muncii exemplare a colectivului asociației au fost depășite greutățile și asociația nu înregistrează niciun fel de datorie. Rezultatul muncii se poate constata prin numărul crescut de înnoptări, cel al abonamentelor de schi. Colectivul se întâlnește periodic cu membrii și partenerii asociației, rolul lor fiind de oferire de sprijin de specialitate în domeniu.
S-a aprobat cuantumul cotizației, respectiv modificările cu privire la documentelor de statut și ale regulamentului de organizare.

 

Miercurea-Ciuc, 24 martie 2015
 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774