(0 Votări)143 vizualizări
În cursul zilei de 24 februarie, la sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc prezentarea strategiei județene de reabilitare a monumentelor istorice, concept unic și care reprezintă o avanpremieră în acest domeniu, la nivel național. Prezentarea acesteia a fost făcută de Borboly Csaba, președintele consiliului județean și arhitectul Tövissi Zsolt.
Ultima actualizare: vineri, 27 februarie 2015
Borboly Csaba a afirmat în cadrul conferinței de presă că protecția monumentelor istorice ar trebui să aibă aceeași importanță ca și protejarea mediului. Acesta continuat spunând că prin intermediul strategiei se dorește punerea în aplicare a viziunii care se referă la legislația locală în ceea ce privește patrimoniu construit și a cărei aplicabilitate se întinde pe următorii 10 ani.
„Consiliul Județean Harghita derulează de ani buni programe menite să protejeze valorile locale și patrimoniul construit și să îmbunătățească imaginea localităților județului. În acest sens există programe de protecție a monumentelor, protejare a imaginii satului, porților secuiești, programul dedicat construirii caselor secuiești moderne, dar de susținere a activităților din domeniul arheologiei. Această strategie este o oportunitate în procesele de prezentare, protecție, promovare și dezvoltare a valorilor județene, efectele acesteia putând avea un rol deosebit și în dezvoltarea turismului județean și a diversificării punctelor de atracție turistică din zonă”, a afirmat Borboly Csaba. În continuare acesta a vorbit și de aspectul care face referire la importanța acestei strategii în următorul ciclu de atragere a fondurilor europene în perioada 2014-2020. De asemenea, activitatea președintelui consiliului județean în acest domeniu este completată și de faptul că în cadrul Comitetului Regiunilor, în calitate de raportor, a înaintat un proiect de aviz pe tema construcțiilor durabile, proiect care va fi supus la vot în cursul lunii aprilie și care are ca obiective principale folosirea sau refolosirea materialelor de construcții, păstrarea specificului zonelor rurale și protejarea patrimoniului construit. „Ne dorim ca în acest mod să schimbăm mentalitatea și populația să vadă prin această strategie o posibilitate și nu o piedică. Tinerii să se simtă tot mai legați de tărâmurile natale, iar cei care sunt plecați să aibă o motivare în a se întoarce acasă”.
Prezentarea succintă a conceptului a fost făcută de arhitectul Tövissi Zsolt care a precizat că această strategie a fost întocmită având în vedere specificul județului. Monumentele din județul Harghita se ridică la 740, în proporție de 80% sunt obiective de categoria B, restul de 20% înscriindu-se în rândul monumentelor de categorie A, majoritatea datând din secolele al XIX-lea și al XX-lea. De asemenea, acesta menționat că există numeroase monumente care nu au ajuns pe lista monumentelor naționale, valoarea patrimonială a acestora fiind însă una evidentă. În cadrul strategiei sunt elaborate în amănunt scopurile care urmează a fi îndeplinite, grupate fiind în pachete de programe. „Memoria colectivă a societății este pe cale de dispariție, acest fenomen putând avea în viitor repercusiuni nefaste. Protecția monumentelor are un rol de păstrare și fortificare a identității, dispariția unui monument reprezintă bunăoară pierderea amintirilor, a identității conducând la pericolul degradării societății”, a afirmat Tövissi Zsolt.
Strategia de protecție a monumentelor istorice poate fi consultată accesând următorul link: http://judetulharghita.ro/upload/public/strategia_patrimoniu.pdf.
Miercurea-Ciuc, 24 februarie 2015
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)143 vizualizări