În perioada 28-29 mai 2010, Comisia de Disciplină a Registrului Urbaniştilor din România organizează un atelier de lucru în Şumuleu-Ciuc, în Casa de Studii „Jakab Antal”. În cadrul întâlnirii sunt prezentate studiile făcute în satele din Harghita de către specialiştii Asociaţiei "Kós Károly" în urma solicitării Consiliului Judeţean Harghita, în cadrul programului pentru păstrarea imaginii tradiţionale a satelor, iar fotografiile legate de studii sunt expuse la locul evenimentului.
Ultima actualizare: vineri, 28 mai 2010
Vineri, la deschiderea oficială Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita i-a salutat pe cei prezenţi. „În judeţul Harghita se regăseşte deopotrivă arhitectura tradiţională şi arhitectura uniformizantă a perioadei comuniste. Deci aveţi mult de lucru în acest spaţiu, avem cu toţii de lucru în acest domeniu”, a declarat preşedintele. El a accentuat că au apărut multe clădiri frumoase, dar s-au edificat şi multe clădiri de gust îndoielnic şi de proastă calitate. „La acest aspect al problemei poate interveni administraţia publică, la acest aspect trebuie să intervină administraţia publică. Pentru ca această activitate de autorizare să fie cât mai eficientă, trebuie să dispunem de câţi mai mulţi specialişti în domeniu bine pregătiţi, trebuie să avem un cadru legislativ bine definit, simplu, uşor de aplicat şi de respectat”, a afirmat Borboly.
Au mai fost prezenţi primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, prefectul Ladányi László Zsolt, senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului din Senat şi Ioan Andreica, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Instituţia publică cuprinde în prezent peste 1700 de specialişti, iar Comisia de Disciplină este alcătuit din reprezentanţii fiecărui judeţ, profesionişti în domeniu – urbanişti, arhitecţi, ingineri, geografi –, care se ocupă de dezvoltarea teritoriului şi a localităţilor în cadrul activităţii desfăşurate în mediul universitar sau în administraţia publică. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita şi al Consiliului Local Municipal Miercurea Ciuc. Participanţii au avut posibilitatea de a asculta dezbaterile susţinute de profesori din SUA pe teme de arhitectură peisagistică şi urbanism comparat.
Atelierul este un bun prilej de a cunoaşte problematica la zi a priorităţilor în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului şi un schimb util de experienţe şi promovarea bunelor practici. În cadrul atelierului se analizează conţinutul revistei „Urbanismul – Serie nouă”, publicaţie de specialitate ce apare sub îngrijirea Registrului Urbaniştilor din România.
Miercurea Ciuc, 28 mai 2010