Judeţele Harghita şi Covasna se află printre primii în privinţa potenţialului turistic şi a proiectelor depuse de către autorităţile publice locale, a afirmat Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea în data de 17 aprilie cu ocazia vizitei sale în judeţul Harghita.
Ultima actualizare: miercuri, 21 aprilie 2010
„Am tot pus cărămizi, vrem să tăiem şi panglici!”, a spus ministrul turismului Elena Udrea în data de 17 aprilie la Miercurea Ciuc cu ocazia vizitei sale în judeţele Mureş şi Harghita. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a ţinut să-i mulţumească doamnei ministru pentru sprijinul acordat în promovarea standului brandului Ţinutul Secuiesc la Romexpo după care i-a prezentat statistica activităţii consiliului judeţean în materie de proiecte conform căreia 35 dintre proiectele depuse pentru obţinerea de fonduri europene au fost evaluate pozitiv sau se află în stadiu de evaluare, iar alte 91 aşteaptă să fie evaluate. Preşedintele consiliului judeţean a prezentat proiectele aflate în curs de implementare şi i-a înmânat doamnei ministru documentaţia aferentă atrăgându-i atenţia asupra unor necesităţi de importanţă majoră în judeţul Harghita precum electrificarea obiectivelor turistice, respectiv continuarea programului de construcţie a sălilor de sport.
Cu ocazia vizitei de 17 aprilie, Elena Udrea a afirmat de mai multe ori că pe plan naţional judeţele Harghita şi Covasna se află printre primii din punctul de vedere al potenţialului turistic şi al iniţiativelor de dezvoltare şi aici se găsesc cele mai multe staţiuni turistice. Conform ministrului de turism judeţele Mureş, Harghita şi Covasna au numeroase resurse numai bune de exploatat, dar fără infrastructură adecvată şi şosele reabilitate, acestea nu pot fi exploatate la potenţialul lor maxim. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va pune accent pe modernizarea drumurilor şi a infrastructurii, precum şi pe construirea de baze de agrement care pot fi folosite în mai multe scopuri şi de mai multe tipuri de turişti.
Ministrul s-a întâlnit mai întâi cu demnitarii şi investitorii locali din Sovata, apoi şi-a continuat drumul spre Praid unde a vizitat lucrările de construcţie a bazei de tratament balneo-climateric finanţat din fonduri guvernamentale.
Consiliul local din Praid doreşte ca inaugurarea bazei să fie inclusă în programul Festivalului Internaţional al Sarmalelor, a spus primarul Bokor Sándor, oferind şi câteva detalii despre clădirea aflată în construcţie. Conform celor declarate de primar, baza va exploata efectele terapeutice ale apei termale dintr-o adâncime de 1200 metri. În continuarea vizitei sale, Elena Udrea a făcut un scurt tur al salinei din Praid.
„Este necesară extinderea gamei de servicii oferite, ca astfel nu numai cei veniţi pentru tratament să se poată recrea, ci şi tinerii şi cei care vor doar să se destindă în aceste staţiuni. Ministerul turismului va oferi facilităţi investitorilor ca să-i motiveze”, a declarat doamna ministru.
După Praid, Elena Udrea s-a deplasat la Miercurea Ciuc. La sediul Consiliului Judeţean Harghita, împreună cu preşedintele consiliului judeţean Borboly Csaba şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu au semnat contractul de finanţare prin care judeţul Harghita va dispune de aproape 8 milioane de lei. Prin intermediul proiectului Modernizarea salvării montane în judeţul Harghita depus în cadrul axei 5 al Programului Operaţional Regional vor fi construite patru baze salvamont. În cadrul vizitei a avut loc şi o scurtă demonstraţie a echipajelor de Salvamont, urmat de prezentarea proiectului.
În sala de şedinţe a fost prezent primarul oraşului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád care a discutat cu Elena Udrea despre renovarea Liceului Székely Mikó, respectiv primarul din Miercurea Ciuc Ráduly Róbert Kálmán care a prezentat planul integrat de dezvoltare urbană a municipiului Miercurea Ciuc şi a cerut sprijinul ministrului Udrea pentru a redescoperi acele izvoare de apă minerală care cândva au izvorât în centrul oraşului, dar au fost acoperite.