La întrunirea Comitetului Regiunilor care a avut loc săptămâna trecută, la Bruxelles, Borboly Csaba a înaintat două amendamente cu privire la crearea unor sinergii mai puternice între bugetul Uniunii Europene, bugetele naţionale şi cele subnaţionale, respectiv unul care face referire la energia din surse regenerabile. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita este din octombrie 2012 membru permanent al Comitetului Regiunilor, organism consultativ care reprezintă autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană.
Ultima actualizare: vineri, 01 februarie 2013
În 31 ianuarie şi 1 februarie a avut loc la Bruxelles Sesiunea Plenară a Comitetului Regiunilor, ocazie cu care la dezbaterile din data 31 ianuarie, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a înaintat două amendamente la punctele ordinii care fac referire la „Crearea sinergiilor mai puternice între bugetul Uniunii Europene, bugetele naţionale şi cele subnaţionale” şi la „Energia din surse regenerabile: o prezenţă majoră pe piaţa energetică europeană”, amendamente care au fost adoptate de către consiliul de administraţie. Într-unul din amendamente, preşedintele consiliului judeţean, pentru crearea sinergiilor mai puternice între bugetul Uniunii Europene şi bugetele naţionale şi cele subnaţionale, propune crearea unei reţele europene de cercetare între universităţi, astfel contribuindu-se la dezvoltarea cunoştinţelor de specialitate în acest domeniu. Totodată se solicită sprijinirea proiectelor bazate pe schimburile de experienţă dintre diferitele organizaţii guvernamentale locale şi regionale.
Celălalt amendament face referire la integrarea problematicii conştientizării sociale pe tema eficienţei energetice şi a resurselor regenerabile.
„Formarea conştiinţei economice este parte organică a noii modalităţi de susţinere”, a afirmat Borboly Csaba, adăugând faptul că regiunile ar trebui să joace un rol special în lansarea micro-facilităţilor de energie regenerabilă. Acesta a mai spus că răspândirea utilizării energiilor regenerabile poate să se constituie în pilonul de susţinere economic al tuturor comunităţilor, respectiv regiunilor, de aceea este importantă susţinerea şi promovarea acesteia. „Cele două turbine de apă din localitatea Mădăraş-Ciuc sunt printre cele mai importante fabrici care utilizează energiile regenerabile din regiunea noastră, fapt ce demostrează că o bună parte a societăţii din România este pregătită pentru utilizarea acestor energii”.
Consiliul Judeţean Harghita s-a străduit să consolideze relaţiile internaţionale ale regiunii, atât în domeniul economic, cel cultural, cât şi în alte domenii, iar reprezentarea în Comitetul Regiunilor reprezintă o mare oportunitate şi provocare în domeniul internaţional al consiliului judeţean. Comitetului Regiunilor este un organism consultativ care reprezintă autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană. Rolul Comitetului Regiunilor este de a face cunoscute punctele de vedere locale şi regionale cu privire la legislaţia UE. În acest sens, Comitetul emite rapoarte sau „avize” pe marginea propunerilor Comisiei. Comisia, Consiliul şi Parlamentul trebuie să consulte Comitetul Regiunilor înainte de luarea unor decizii în domenii care privesc administraţia locală şi regională (de exemplu ocuparea forţei de muncă, mediul, educaţia, sănătatea publică). Comitetul Regiunilor este format în prezent din 344 de membri (şi tot atâţia membri supleanţi), provenind din toate cele 27 de state membre, întrunindu-se de 5 ori pe an în sesiune plenară pentru a defini liniile politice generale şi pentru a adopta avize.
Comitetul Regiunilor se întruneşte de 5 ori pe an în sesiune plenară pentru a defini liniile politice generale şi pentru a adopta avize. Există 6 „comisii” care se ocupă de diferite domenii politice şi pregătesc avizele care urmează a fi dezbătute în sesiunile plenare:coeziune teritorială, politică economică şi socială; educaţie, tineret şi cultură; mediu, schimbări climatice şi energie; cetăţenie, guvernanţă, afaceri instituţionale şi externe; resurse naturale.
De asemenea, Comitetul adoptă rezoluţii cu privire la diverse aspecte politice. În cadrul Comitetului Regiunilor sunt reprezentate principalele grupări politice europene:Partidul Popular European (PPE), al cărui membru este şi Borboly Csaba, Partidul Socialiştilor Europeni (PSE),Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Uniunea pentru Europa naţiunilor - Alianţa Europeană (UEN-AE). Borboly Csaba a fost ales membru al comisiilor de mediu, energie şi schimbări climatice (ENVE) şi cultura, educaţia şi cercetare (EDUC).
Miercurea-Ciuc, 31 ianuarie 2013