Borboly Csaba: nu putem rata banii europeni!

Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare este o obligativitate asumată 

(0 Votări)46 vizualizări

„Urmările ar putea fi grave dacă administrațiile locale nu vor adera la proiectul european al Harvíz S.A. care are ca obiect reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare”, a afirmat Borboly Csaba la conferința de presă care a avut loc la Miercurea-Ciuc luni, 7 aprilie. 

Președintele consiliului județean a vorbit despre importanța aderării localităților din județ la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Víz, acestea având două opțiuni: ori aderă la această asociație și astfel iau parte în calitate de parteneri la proiectul Harvíz S.A. înaintat către POS Mediu, ori prin forțe proprii încearcă să reabiliteze, respectiv să extindă rețele de apă și canalizare existente. Este mai facil a urma prima cale, deoarece există șanse reale de obținere a finanțării.
Pentru a nu pierde finanțarea europeană necesară realizării acestor lucrări, localitățile care ar trebui să se adere la ADI Hargita Víz, sunt următoarele: Gheorgheni, Joseni, Suseni, Ciumani, Lupeni, Bălan, Toplița, Lunca de Jos, Lunca de Sus și dacă vor investiții noi – Remetea, Ditrău, Lăzarea. Având în vedere situația financiară actuală a primăriilor, aceste nu pot finanța lucrări de o asemenea anvergură fără fonduri europene, iar dacă nu se realizează aceste investiții acestea vor genera penalități economice grave în cursul anului 2015, respectiv după 2018. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat mai multe angajamente menite a ridica nivelul de trai al locuitorilor, dintre acestea unul dintre cele mai importante și costisitoare angajamente face referire la refacerea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, pentru ca acoperirea la nivelul locuitorilor să fie 95%. Pentru respectarea acestor angajamente sunt la dispoziție bani din fondul pentru coeziune. Totodată, sistemele neconforme de colectare a apelor uzate ar putea afecta calitatea atât a apelor de suprafață, cât și a celor subterane.
„Nu demult, în cursul lunii martie, am rugat, prin intermediul unei scrisori, primăriile în cauză să ia o decizie cât mai urgentă în ceea ce privește această chestiune, iar acum și prin intermediul mass-media doresc să atrag atenția asupra importanței acestui proiect”, a afirmat Borboly Csaba. La scrisoare s-au atașat documentele necesare aderării la ADI Hargita Víz, respectiv actele de constituire a acestei ADI.
Borboly Csaba a vorbit și despre rolul pe care poate să și-l asume în această privință UDMR, mulțumită intrării la guvernare.
„În perioada de guvernare PNL-UDMR când Korodi Attila a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Protecției Mediului, județul Harghita a primit pentru același scop mai multe sute de mii de euro. Tot atunci s-a luat decizia cu privire la înființarea furnizorilor de servicii pentru bazinul râului Olt și Mureș. Astfel s-a înființat Harvíz S.A., însă în bazinul Mureșului, din păcate, nu s-a înființat o astfel de firmă, motivele fiind în parte și de natură politică. Prin intermediul programului POS Mediu avem posibilitatea ca în perioada 2014–2020 sunt puse la dispoziție fonduri în valoare de mai bine de două miliarde de euro. Consiliul Județean Harghita nu poate obliga pe nimeni să facă parte din proiect, însă așteaptă un răspuns cu privire la poziția administrațiilor locale”, a concluzionat președintele consiliului județean.
Membrii ai ADI sunt în momentul de față 30 de administrații locale. Proprietarul majoritar este Primăria Miercurea-Ciuc cu 90% din acțiuni, iar Consiliul Județean Harghita are 10% din acțiuni.

 

Miercurea-Ciuc, 7 aprilie 2014
 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774