În cadrul conferinţei de presă organizată în data de 25 mai 2010, în Borsec, primarul oraşului, Mik József a prezentat investiţiile din localitate. begin_of_the_skype_highlightingÎn urma investiţiilor în domeniul turismului se vor construi un centru de tratament balnear, o pârtie de schi, respectiv se vor reabilita baia populară „Grădina Zânelor”, parcurile şi aleile. În opinia primarului Mik József, după o perioadă de tranziţie de 18 ani, din anul 2008 s-au început din nou demersurile, Consiliul Judeţean Harghita şi Ministerul Turismului sprijinind soarta staţiunii. În urma dezvoltării, oraşul îşi va recăpăta imaginea din secolul al 19-lea, obiectivul principal fiind schimbarea oraşului într-o staţiune de renume internaţională.
Ultima actualizare: marţi, 25 mai 2010
La conferinţa de presă a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. În opinia lui, begin_of_the_skype_highlighting în Borsec există voinţa de a transforma imaginea oraşului în vederea creşterii atractivităţii acesteia. Preşedintele autorităţii judeţene are încredere în succesul dezvoltării, vorbind în acelaşi timp şi despre reabilitarea drumului dintre Borsec şi Jolotca (DJ128), acesta fiind favorabil pentru localităţile din zonă.
Reabilitarea DJ128 s-a demarat în anul 2009 cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita. În cursul acestui an se vor continua lucrările de reabilitare, fiind astfel prescurtat drumul celor care circulă la Borsec dinspre Gheorgheni cu 30 de km, fiind în acelaşi timp şi un avantaj din punct de vedere turistic. Mik József a mai declarat că autoritatea publică locală planifică de asemenea reabilitarea unei vile pe an, intenţia lor fiind ca în 4-5 ani oraşul Borsec să redobândească imagine de odinioară atrăgând din ce în ce mai mulţi turişti, proiectele prezentate contribuind şi la creşterea numărului locurilor de muncă în localitate.
Miercurea Ciuc, 25 mai 2010
Proiecte şi investiţii în Borsec
În anii 2009 şi 2010 în Borsec au fost demarate numeroase proiecte şi investiţii care au ca scop restabilirea renumelui oraşului. Proiectele mai importante sunt:
Construire baie şi centru de tratament balnear
În baza Ordinului Ministrului nr. 1145/2010, oraşul Borsec a primit o finanţare de 2.500.000 de lei din partea Ministerului Turismului în vederea construirii unui Centru de tratament complex şi modern. Capacitatea centrului este de 1.000 de persoane şi va include următoarele puncte de tratament şi wellness:
- piscină exterioară şi interioară cu apă dulce (pentru adulţi şi pentru copii)
- piscine cu apă minerală şi băi termale în cadă
- diferite puncte de tratament (masaj, hidroterapie, electroterapie, terapie cu sare etc.)
- centru wellness (saună, solar, centru de înfrumuseţare).
Valoarea totală a investiţiei este de 20.000.000 de lei şi în cel mult doi ani lucrările planificate, care includ şi amenajările în jurul centrului (alee, zone verzi etc.) vor putea fi finalizate. Procedura de achiziţie publică a lucrărilor se va demara în cursul lunii mai din acest an şi conform planurilor executarea lucrărilor va începe la sfârşitul verii.
Pârtia de schi „Speranţa”
În baza Hotărârii Guvernului nr. 426/2009 Borsec va primi o finanţare de 3.770.000 lei, iar în baza Ordinului Ministrului nr. 1145/2010 se alocă suma de 2.500.000 de lei în vederea construirii unei pârtii moderne de schi. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnată cu firma SC Termogaz Company SA în cursul lunii septembrie 2009, lucrările fiind deja demarate. Proiectul cuprinde:
- 3 (trei) pârtii de schi de 700 m
- un teleschi modern
- tunuri de zăpadă şi utilaje de întreţinere a zăpezii
- un lac de cumulare de 3000 m3
- instalaţie de iluminare pe timp de noapte
- centru pentru turişti (restaurant, serviciu salvamont, toalete etc.)
- sistem de intrare prin card
Valoarea totală a investiţiei este de 7.413.000 lei.
Conform estimărilor primarului, lucrările vor fi finalizate în cursul lunii iulie-august 2010, sezonul de iarnă fiind întâmpinat de cele trei pârtii moderne puse în funcţiune.
Drumul apelor minerale
Proiectul „Drumul apelor minerale” s-a demarat în Borsec în toamna anului trecut. Valoarea totală a lucrărilor este de 1.700.000 euro, din care contribuţia proprie a beneficiarului fiind de 536.000 euro, care reprezintă un efort uriaş pentru oraş. Prin program vor fi reabilitate aleea „Hétvezér”, respectiv parcurile şi aleile din apropiere, fiind în acelaşi timp modernizat centrul staţiunii. Se va reabilita sistemul de canalizare, cablurile aferente sistemelor de energie electrică şi telefon vor fi plasate în sol, aleile se vor dota cu mobilier nou (bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat), vor fi plantate diferite plante ornamentale şi flori. Durata de implementare este anul 2010.
Baia populară „Grădina Zânelor”
În cursul verii anului 2009 voluntari tineri printr-o clacă s-a construit o baie tradiţională populară denumită „Grădina Zânelor”. Acesta este vizitat şi în forma actuală de mulţi localnici şi turişti, însă se planifică extinderea acestei băi tradiţionale. Valoarea totală a proiectului este de 188.600 de lei, sprijinit şi de către Consiliul Judeţean Harghita.
În apropierea „Grădinii Zânelor” se găseşte un izvor vechi, utilizat momentan de vizitatori ca mofetă. Conform planurilor aceste două atracţii turistice vor fi legate prin reabilitarea aleii existente. În zona izvorului vor fi amplasate bănci, coşuri de gunoi, vor fi amenajate parcuri, poteci, alei.
Pe lângă aceste investiţii s-au demarat nenumărate proiecte, ca de exemplu: reabilitarea Căminului Cultural, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, reabilitarea parcului central, amenajarea şi extinderea terenurilor de joacă, asfaltări de drum etc.