Bunul gospodar îţi primeşte banii înapoi

( Votări)58 vizualizări

În cadrul şedinţei organizate în data de 21 septembrie, consilierii judeţeni au adoptat 26 hotărâri. Hotărârile adoptate vizează rectificarea repartizării cu 25% a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale împreună cu sumele rezultate în urma aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, pe anul 2010. Aceste sume au fost virate consiliilor locale pe bază de proiecte aplicate.

Această măsură a fost necesară ca urmare a măsurilor de restricţie impuse de Guvernului României, conform căreia unităţile administrativ teritoriale a trebuit să-şi diminueze bugetul cu 25%.  Drept urmare de la consiliile locale s-a luat înapoi 25% din sumele care au provenit din alocarea a 20% din fondurile provenite din taxa de valoare adăugată, precum în urma aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, pe anul 2010.         

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a motivat această soluţie prin faptul că în timp ce în alte judeţe aplicarea acestor reduceri de buget s-au decurs bazându-se pe considerente politice, în judeţul nostru s-a considerat echitabilă cota unică în reducere. Preşedintele consiliului judeţean le-a cerut atât primarilor cât şi executanţilor interesaţi să aibă răbdare, iar în acelaşi timp a ţinut să menţioneze că datorită faptului că alocarea fondurilor retrase s-a făcut pe bază de proiecte concrete, acele consilii locale care au cheltuit fondurile conform planificărilor, îşi vor primi banii înapoi imediat ce se va adopta noul buget de stat pe anul următor. Astfel în pofida unei întârzieri de trei luni, vor putea termina proiectele. Consiliile locale care nu au demarat proiectele şi procedurile de achiziţie publică, vor pierde banii.

În continuare consilierii au adoptat aceea strategie de dezvoltare economică durabilă, inovativă cu trei piloni, având ca scop atragerea de fonduri guvernamentale şi europene şi care conform specialistului de dezvoltare regională Csák László, se bazează pe agricultură, turism şi sectorul energetic. Conform specialistului strategia propune în domeniul agriculturii integrarea producătorilor şi schimbarea tehnologiei, respectiv a speciilor cultivate, în turism se doreşte elaborarea de proiecte „exemple de urmat”, iar în sectorul energetic se propune utilizarea surselor de energie regenerabilă disponibile.           
Conform celor declarat de Borboly Csaba, importanţa acestei strategii e reflectat prin faptul că datorită simplei existenţe a altor strategii ca aceasta, de exemplu strategia turistică a judeţului, a crescut şansa reuşitei în aplicarea pentru oportunităţi de finanţare. Proiectele de turism au fost cotate cu zece puncte mai sus chiar în momentul înaintării, a declarat preşedintele consiliului judeţean.

La şedinţă au fost adoptate două hotărâri complementare strategiei. Unul a fost participarea Consiliului Judeţean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Turistică (ADI) „HARGHITA-COVASNA”, iar tema celuilalt proiect de hotărâre o constituie aprobarea participării Judeţului Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, în calitate de membru fondator la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita. Aria de activitate a acestei asociaţii va cuprinde întreg judeţul iar în domeniul de activitate intră crearea unui cadru legal şi aportul de competenţă şi resurse financiare pentru înfiinţarea de centre de prelucrare a cărnii şi laptelui, cu ocolirea marilor comercianţi de materie primă pentru industria alimentară. Astfel se creează posibilitatea ca micii producători să-şi poată prelucra şi comercializa propriile produse. Până acest moment 9 localităţi şi-au semnalat dorinţa de participare în acest ADI.

În final s-a mai hotărât modificarea programului de parteneriat al instituţiilor şi organizaţiilor din judeţul Harghita cu parteneri din judeţele Timiş, Bistriţa Năsăud, Alba şi Cluj, virarea taxelor de membru la diferite asociaţii şi cluburi sportive, s-au luat în administraţia consiliului judeţean noile locuinţe pentru medicii specialişti, respectiv s-a finalizat proiectului „TEAM - Training pentru eficientizarea Administraţiei” finanţat  din cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«noiembrie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE