Cea de-a zecea ediţie a Zilelor Ceangăilor în Miercurea Ciuc

( Votări)58 vizualizări
 

În data de 13 noiembrie, Consiliul Judeţean Harghita şi Centrul Cultural Judeţean Harghita au organizat cea de-a zecea ediţie pe Zilele Ceangăilor. Evenimentul a avut ca scop prezentarea şi popularizarea culturii şi folclorului ceangăilor din Moldova, moto-ul evenimentului a fost versul poetului Demeter Lakatos, născut acum o sută de ani : ”Am sosit din meleagurile Moldovei…”.  

 

Evenimentul a început în biserica Millenium cu a slujbă intitulată: Clopotul sună pentru ceangăii din Moldova, iar după amiază s-a continuat şirul de evenimente în sala de protocol a Consiliului Judeţean. Publicul a fost întâmpinat, salutat de Angela Ferencz, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, acesta exprimându-şi plăcerea de a organiza pentru a zecea oară Zilele Ceangăilor din Miercurea Ciuc.

Csaba Borboly, preşedintele consiliului judeţean a salutat publicul şi a subliniat faptul că trebuie să fim foarte atenţi la ceangăii din Moldova şi la valorile culturale ale acestora.    

  • Munca grea îşi are întotdeauna rezultatele sale. Trebuie să fim stăruitori, mândri şi

mulţumiţi de rezultatele obţinute, pentru că din lucrurile mici vom avea, vom obţine lucrurile mari, şi împreună, cu forţele unite putem să ne apărăm reciproc, şi putem face eforturi pentru un viitor mai bun. Dacă dorim să decidem în mod responsabil, noi din Ţinutul Secuiesc trebuie să renunţăm din proiectele culturale în favoarea diasporei, şi în favoarea maghiarilor care trăiesc în Moldova. Ei au mai mare nevoie de ajutor pentru păstrarea identităţii lor. Acasă avem o mulţime de resurse şi rezerve, care trebuie utilizate şi bine aplicate. Fără ajutorul Bucureştiului, Budapestei şi Bruxellesului trebuie să fim capabili să dezvoltăm un sistem durabil – a subliniat preşedintele.   

În numele Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova Ferenczi Gabriella a salutat cei prezenţi, apoi a avut loc un spectacol literar cu participarea elevilor din Moldova care învaţă în şcolile din Miercurea-Ciuc. Halász Péter a avut o prezentare cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Lakatos Demeter, iar Farkas Gábor a ţinut prezentarea intitulată „Autori ceangăi în literatură”. Cei prezenţi au avu posibilitatea de a se întâlni cu autori ceangăi din Moldova, Duma András, Iancu Laura, Nyisztor Tinka. La sfârşitul evenimentului a avut loc vernisajul expoziţiei din creaţiile artistei de ceramică Petrás Mária şi a fotografului Ádám Gyula.   

Miercurea-Ciuc, 13 noiembrie 2011

 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774