Colacul secuiesc şi pâinea tradiţională cu cartofi vor putea fi înregistrate

( Votări)112 vizualizări
Producătorii de produse de panificaţie din judeţele Harghita şi Covasna poartă negocieri cu Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice în vederea înregistrării colacului secuiesc şi a pâinii tradiţionale cu cartofi ca produse secuieşti.

Înregistrarea brandului produselor tradiţionale nu poate fi iniţiată de producători individuali, astfel, producătorii în cauză trebuie să înfiinţeze o asociaţie la nivelul celor două judeţe. În judeţul Harghita funcţionează deja Asociaţia Patronală a Producătorilor de Produse Tradiţionale de Panificaţie din Judeţul Harghita, a cărei iniţiator şi membru fondator este Consiliul Judeţean Harghita. În data de 12 mai, Compartimentul de Dezvoltare Rurală al autorităţii judeţene a organizat o întâlnire cu membrii asociaţiei, respectiv cu participarea reprezentanţilor Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice în cadrul căreia producătorii de produse de panificaţie au decis: vor  negocia cu producătorii din judeţul Covasna în vederea înfiinţării unei asociaţii comune, care va avea dreptul de a porni procedura de înregistrare a colacului secuiesc şi a pâinii cu cartofi ca produse secuieşti.
În judeţul Covasna nu există o asociaţie de panificaţie similară celei din judeţul Harghita, astfel Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna, precum şi Primăria Comunei Ozun organizează în data de 13 mai, începând cu ora 20.00 în Curia „Pünköst” din Ozun o întâlnire cu producătorii de colac secuiesc şi pâine cu cartofi, fiind de asemenea aşteptaţi toţi întreprinzătorii interesaţi. La întâlnire vor participa şi reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Produse Tradiţionale de Panificaţie din Judeţul Harghita în vederea înfiinţării unei asociaţii de nivel regional.
„Colaborarea agricultorilor, înfiinţarea de asociaţii, federaţii în diferite domenii este foarte important, deoarece acestea pot contribui cu succes la rezolvarea problemelor de valorificare. Acest proces a fost deja demarat în judeţul Harghita, s-au înfiinţat numeroase asociaţii, a căror membru este şi consiliul judeţean. Sperăm că ocrotirea regională a produselor locale şi tradiţionale va profita producătorilor, înlesnind procesul de valorificare”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Miercurea Ciuc, 13 mai 2010  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«mai, 2024»
lmmjvsd
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774