Comunicat de presă

( Votări)51 vizualizări

În urma afirmaţiilor făcute de unii comentatori şi jurnalişti din presa centrală cu privire la faptul că instituţia Consiliului Judeţean Harghita nu a pus la dispoziţia autorităţilor din zonele calamitate de viscol şi ninsori  autovehiculele utilitare pe care le avem în dotare facem următoarele precizări:

 

Consiliul Judeţean Harghita a achiziţionat, în luna septembrie 2011, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene echipamente şi vehicule speciale pentru intervenţie în situaţii de urgenţă cu caracteristici tehnice care permit deplasarea acestora în orice tip de relief şi în orice condiţii meteo, fie că terenul este afectat de inundaţii sau viituri, fie de ninsori viscolite. Această informaţie este cunoscută la nivelul autorităţilor centrale date fiind coordonatele de finanţare şi a fost făcută publică în mass media naţională. În acest context subliniem că aceste vehicule nu au fost folosite niciodată deoarece mânuirea lor este extrem de periculoasă şi până la această oră nu avem operatori care să le utilizeze în mod legal. Ar fi fost un act de iresponsabilitate să punem în pericol viaţa colegilor noştri salvamontişti dar şi a persoanelor care trebuiau salvate atâta timp cât nu avem la dispoziţie operatori pregătiţi să le utilizeze. Din această cauză Consiliul Judeţean Harghita ia în considerare rezilierea contractului cu firma furnizoare, din neglijenţa căreia, practic s-a obstrucţionat prin nepregătirea personalului operator conform planificării nu doar activitatea serviciului Salvamont, dar şi a acţiunilor de salvare în judeţele sinistrate.

De asemenea, aceste vehicule nu puteau fi utilizate şi din cauză că nu erau asigurate. Conform legislaţiei, noile vehicule care au intrat în dotarea Salvamont Harghita în septembrie 2011 nu puteau fi asigurate decât după adoptarea noului buget al consiliului judeţean pe anul 2012 şi după derularea unei noi proceduri de achiziţie publică pentru servicii de asigurare deoarece taxa de asigurare este extrem de mare din cauza valorii ridicate.

Precizăm că suntem dispuşi, la orice oră, să punem la dispoziţia oricărei instituţii care ne va cere, toate aceste vehicule, inclusiv transportul acestora pentru a se alătura acţiunilor de salvare în condiţiile în care există persoane pregătite să le folosească deoarece dar nu ne putem asuma riscul unor decese din această cauză.

În privinţa bunei noastre credinţe şi din spirit de solidaritate cu oamenii sinistraţi adăugăm că instituţia noastră, alături de multe alte instituţii şi persoane private din Harghita, a trimis către judeţele calamitate importante cantităţi de lemne de foc, alimente şi apă minerală. În urma solicitării din 16 februarie pe care ne-au adresat-o colegii din Vrancea, Consiliul Judeţean Harghita a alocat un ajutor de urgenţă în valoare de 100 mii lei Consiliului Judeţean Vrancea în data de 17 februarie 2012. Chiar dacă suntem un judeţ mic şi cu posibilităţi financiare reduse am făcut acest gest cu gândul că acei oameni care sunt în necaz trebuie să fie ajutaţi indiferent de greutăţile cu care confruntă şi judeţul Harghita. Personal dar şi întreaga echipă cu care lucrez credem că solidaritatea între comunităţi este un lucru important pe care o manifestăm în cadrul activităţilor pe care le desfăşurăm în interesul cetăţenilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita

Borboly Csaba

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774