Consiliul Județean Harghita a câștigat procesul împotriva Agenției de Protecție a Consumatorilor

Borboly Csaba: putem să le oferim protecție producătorilor tradiționali

(0 Votări)70 vizualizări

Tribunalul Harghita a anulat procesul verbal emis de comisariatului regional pentru protecția consumatorului, prin care Consiliul Județean Harghita, în calitate de organizator al târgului de produse tradiționale locale, a fost amendat în luna februarie 2013 cu suma de zece mii de lei. 

Prin această hotărâre, tribunalul a acceptat hotărârea dată în primă instanță de judecătorie. Anul trecut v-am informat în legătură cu faptul că la târgul ținut în data de 16 februarie 2013 – târg care este organizat în fiecare a treia sâmbătă din lună – s-a efectuat un control de către Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov, inspectorii fiind însoțiți la fața locului de reprezentanți ai mass mediei centrale. Controlul a avut o țintă directă, și anume un producător care a reutilizat flacoanele de plastic, iar mai apoi au continuat controlul și la alți producători. Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita care a fost întrebat chiar în timp ce făcea cumpărături în cadrul târgului, care este poziția sa față de cele constatate de inspectori, a pus la îndoială buna-credință a acestuia.
Această decizie a tribunalului a fost comentată astfel de către președintele consiliului județean:
„Ei bine, iată că dacă ne mobilizăm și nu dăm înapoi, suntem capabili să ne apărăm. Unii susțin produsele secuiești, dar și alte valori, doar prin vorbe; noi la Consiliul Județean Harghita, acționăm. Fără ajutor sau orice fel de intervenție din exterior, mulțumită muncii echipei noastre de juriști, am reușit să luptăm pentru adevărul nostru. S-a demostrat faptul că târgurile noastre sunt organizate în conformitate cu legea și că acest lucru se va întâmpla la fel și în continuare. Îi îndemn pe producătorii noștri să ia parte în număr cât mai mare la târgurile organizate lunar, deoarece acestea se desfășoară în condițiile legii, iar dacă este nevoie, putem să îi protejăm de orice fel de acțiune de descurajare”.
Hotărârea tribunalului a fost primită cu bucurie și de producătoarea Gál Mária Magdolna din localitatea Ciucsângeorgiu, care la controlul în cauză a fost  acuzată pe nedrept de inspector. Gál Mária Magdolna a fost una dintre victimele inspectorilor de la protecția consumatorului, iar pe lângă altele, vânzătorii au fost invitați să părăsească târgul în cazul în care nu vorbesc românește. Aceștia au fost amenințați, fapt ce reiese și din reportajul Studioului Harghita care a fost făcut anul trecut (poate fi urmărit accesând următorul link http://hargitatv.ro/2013/aktualis-2013-02-21/ ). Tot aici puteți urmări și declarația producătoarei din localitatea Ciucsângeorgiu. Cu acea ocazie echipa Studioului Harghita s-a deplasat la piețele Astra din Brașov și Cuza Vodă din Târgu-Mureș, unde s-a interesat despre frecvența cu care sunt organizate controale, respectiv în ce situații sunt aplicate amenzi. Se poate constata că cele două piețe mai sus-amintite se desfășoară în condiții similare celor de la târgurile lunare de produse tradiționale de la Miercurea-Ciuc. Borboly Csaba a afirmat atunci că asemenea situației manualului de istorie a secuilor, dar și a drapelului secuiesc, teme care sunt foarte populare în rândul localnicilor, și în cazul comercializării produselor secuiești se încearcă organizarea de atacuri coordonate și le cataloghează ca fiind rău intenționate și menite a „pune în pericol mijlocul de trai a sute de familii, dar și existența noastră, a tuturor”.
Târgul tradițional al produselor locale de la Miercurea-Ciuc este organizat cu regularitate de aproape patru ani, iar locația în care acesta se desfășoară este spațiul dintre coloanele de la sediul consiliului județean. S-a solicitat de la mai multe organe de control, un raport oficial cu privire la acest târg și de peste tot s-a primit un răspuns pozitiv. Populația s-a obișnuit cu organizarea acestor târguri și solicită organizarea lor și de asemenea, se asigură multor producători o sursă de venit.


Miercurea-Ciuc, 1 aprilie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774