Consiliul Județean Harghita susține înființarea unui cluster al firmelor de prelucrare a lemnului

(0 Votări)88 vizualizări

Proprietarii de păduri și reprezentanții firmelor de prelucrare a lemnului din zona Ciuc au participat la o reuniune organizată luni, 14 octombrie, la sediul Consiliului Județean Harghita, reuniune la care au fost prezenți Borboly Csaba, președintele consiliului județean, dar și senatorul Tánczos Barna.

Consiliul județean susține organizarea firmelor de prelucrare a lemnului sub forma unui cluster, iar în alocuțiunea sa președintele consiliului județean, Borboly Csaba a menționat faptul că preocupările legate de sprijinirea producătorilor și proprietarilor de păduri sunt mai vechi, datând din anul 2009. Acesta a mai adăugat faptul că în atribuțiunile instituției pe care o conduce nu figurează activitățile de prelucrare a lemnului și gestionare a pădurilor, cu toate acestea se poate veni în ajutorul firmelor care au acest profil de activitate prin intermediul concursurilor de proiecte ale consiliului județean. Iar pentru aceasta este nevoie ca cei implicați să se asocieze, iar președintele propune în acest sens înființarea unui cluster.
„Aș menționa aici și proiectul internațional Robinwood Plus, în care suntem parteneri și al cărui principal beneficiu este acela că împreună cu partenerii noștri din proiect încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru prelucrarea masei lemnoase la nivel local, scopul fiind acela de a păstra profitul rezultat la nivel local. Acesta este motivul pentru care ne dorim înființarea unui cluster. Ne-am dori ca și în acest domeniu, la fel ca și în cazul producătorilor agricoli, să existe o asociere, dat fiind faptul că doar prin intermediul concursurilor de proiecte se poate obține finanțare din partea consiliului județean”, a afirmat Borboly Csaba. De asemenea președintele consiliului județean a enumerat programe, precum ar fi protejarea imaginii satului tradițional, sprijinirea construirii clădirilor publice prin utilizarea materialului lemnos și deja amintitul proiect Robinwood Plus.
Senatorul Tánczos Barna a vorbit despre proiectul noului Cod silvic. Dacă parlamentul va vota această lege, începând din 1 ianuarie anul viitor, vor intra în vigoare noi prevederi care ar putea conduce la falimentarea micilor firme de prelucrare a lemnului. Politicianul a atras atenția asupra câtorva aspecte importante, cum ar fi: autorii proiectului au înăsprit condițiile de scoatere a terenurilor din fondul forestier, se interzice valorificarea lemnului pe picior, respectiv transportul de masă lemnoasă pe timpul nopții. Primul aspect menționat ar însemna piedici importante pentru dezvoltarea turismului, aici fiind vorba în special de investițiile în vederea creării pârtiilor de schi. Tánczos Barna a vorbit și despre disputa care are loc între Ministerul Agriculturii și cel al Pădurilor, deoarece primul protejează terenurile agricole, pe când cel de-al doilea își dorește înregistrarea a cât mai multe terenuri ca fiind zone silvice, cum ar fi de exemplu pășunile împădurite. Aceasta ar afecta în mod drastic composesoratele.
Antreprenorii din zona Covasna au înființat deja un astfel de cluster, iar bunul exemplu a fost prezentat de către președintele clusterului ProWood din județul Covasna, Kádár Rezső. După spusele sale „nu este obligatorie asocierea, însă se merită făcut acest pas”. Conducătorul organizației socotește a fi foarte importantă comunicarea dintre actorii din domeniul prelucrării lemnului. Tot acesta a făcut cunoscute datele unui studiu conform căruia productivitatea întreprinzătorilor locali care activează în domeniul prelucrării lemnului este scăzută, marketingul acestora este unul destul de slab, există puține contacte cu sfera cercetărilor și forța de muncă este precară. La toate acestea soluția poate fi înființarea unui cluster, iar cu această ocazie s-a oferit să ajute județul Harghita în înființarea unei asemenea organizații.
Consilierul județean Becze István a considerat că acest proiect de lege este o aberație care le creează probleme antreprenorilor locali din domeniu. Părerea celor prezenți  a fost că acest proiect ridică chiar și probleme constituționale. Márton István, președintele asociației de dezvoltare a consiliului județean a afirmat că privind problema din punctul de vedere al crescătorilor de vite, nu ar trebui să se permită înregistrarea pășunilor ca terenuri silvice, deoarece în județul Harghita numărul de animale este în creștere, deci este nevoie de pășuni. Molnár Gábor, conducătorul grupului de lucru pentru un management forestier durabil al consiliului județean este de părere că trebuie organizate cursuri de formare pentru proprietarii de păduri, astfel ca aceștia să poată valorifica cât mai eficient masa lemnoasă.
În finalul discuției a fost desemnată o persoană de contact care se va ocupa de coordonarea înființării clusterului, în urma consultării cu antreprenorii din domeniu și cu reprezentanții consiliului județean.


Miercurea-Ciuc, 14 octombrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774