Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în calitate de raportor în cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) a participat la un forum organizat în vederea întocmirii raportului cu privire la clădirile sustenabile, după ce, în urmă cu câteva zile, a avut loc o consfătuire profesională cu membri Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism.
Ultima actualizare: marţi, 09 septembrie 2014
La acest forum care a avut loc în data de 1 septembrie 2014, Borboly Csaba a spus că documentul redactat în conformitate cu reglementările Uniunii Europene va avea efect și asupra forumurilor decizionale de la București. Acesta trebuie redactat în așa fel încât interesele din această zonă să fie reprezentate în aceeași măsură ca cele din ale celorlalte țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, Borboly Csaba își dorește să participe la București la consultări organizate pe această temă cu reprezentanți ai ministerului și organizațiilor profesionale din acest resort. Arhitecții sunt de părere că în ceea ce privește tema construcțiilor sustenabile, aceasta trebuie să fie în concordanță cu cea referitoare la silvicultură și managementul durabil al mediului înconjurător, ținându-se cont aici și de principiile care stau la baza programului de protecție a imaginii satului. Aceștia au pus accent pe faptul că atât satul, cât și orașul trebuie analizate din punct de vedere social, deoarece diferențele între acestea sunt semnificative. Acest lucru se vede și în modalitățile de construcție: în vreme ce în mediul rural un rol foarte important, pe lângă cel al casei propriu-zise, îl are curtea și pădurea, acesta dispare în cazul mediului urban. Cei prezenți au fost de acord în ceea ce privește faptul că legislația ar trebui întocmită în așa fel încât să fie luate în considerare tradițiile și specificul regiunilor țărilor membre.
S-a vorbit și despre reutilizarea materialului provenit din demolările de clădiri, despre prevederile din domeniul prevenirii incendiilor care sunt restrictive în ceea ce privește folosirea lemnului în cazul construirii clădirilor publice. În același timp s-a mai discutat și despre importanța reprezentată de respectarea specificului și valorilor locale în cazul construcțiilor publice și despre utilizarea resurselor locale în acest sens.
Borboly Csaba este membru permanent al Comitetului Regiunilor din octombrie 2012 şi în cadrul acestuia este ales în Comisia de protecţie a mediului, schimbări climatice şi politică energetică (ENVE) şi Educaţie, tineret şi cercetare (EDUC. Proiectul de aviz va fi prezentat în fața comisie de specialitate la finele anului 2014, iar dacă acesta va fi primi aviz favorabil va fi prezentat în ședința plenară de la începutul anului 2015. Până atunci, în cursul lunii septembrie vor avea loc dezbateri pe această temă atât la nivel local, național, cât și cu reprezentații de la Bruxelles. Termenul până la care trebuie redactat acest raport este jumătatea lunii noiembrie a acestui an.
Rolul fundamental al unui aviz CoR este acela de a emite recomandări cu privire la modul în care UE ar trebui să-și modeleze politicile și legislaţia. De aceea, un aviz CoR ar trebui să exprime preocupările autorităţilor locale și regionale și ar trebui să le prezinte în așa fel încât celelalte instituţii să poată identifica ușor mesajele-cheie și urmări argumentaţia și modul de a raţiona al CoR și să opereze modificări asupra propunerii originale, dacă este cazul.
Mai multe despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla accesând următorul link http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.
Miercurea-Ciuc, 1 septembrie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)59 vizualizări