Decernarea premiului Orbán Balázs la Târgu-Mureș

(0 Votări)55 vizualizări

Anul acesta premiul Orbán Balázs s-a acordat acelor persoane care au demonstrat faptul că se poate avea succes atât pe plan familial, cât și al carierei și se pot întreprinde activități în folosul comunității și dezvoltarea societății. 

Astfel premiului Orbán Balázs, decernat în cadrul celei de a cincea ediții a Zilelor Ținutului Secuiesc, în data de 13 octombrie la Palatul Culturii de la Târgu-Mureș a revenit preotesei reformate Ráduly-Baka Zsuzsa din județul Covasna, primarului localității Remetea Laczkó-Albert Elemér din județul Harghita și lui Ludescher László, directorul Departamentul de Asistență Socială din Târgu-Mureș al Caritas Alba-Iulia. Premiul se acordă pentru al patrulea an consecutiv de către consiliile județene Harghita și Covasna și administrațiile locale din județul Mureș, acelor persoane care au o contribuție semnificativă în promovarea și dezvoltarea regiunii și păstrarea tradițiilor.
Laudația lui Ráduly-Baka Zsuzsa a fost scrisă de către ziaristul Kisgyörgy Zoltán care a prezentat activitatea preotesei reformate desfășurată în parohia Ariușd. Este mamă a cinci copii, iar prin activitatea sa a contribuit la educația copiilor din localitate, i-a învățat să scrie, citească și cânte în limba lor maternă. Românii din localitate o privesc cu mare respect, „biserica maghiară” întruchipând în Ariușd maghiarimea.
Cele trei cuvinte cheie prin care a caracterizat ziaristul Sarány István, succesul primarului localității Remetea, Laczkó-Albert Elemér sunt ordine, disciplină și calitate. Primarul se află la cel de-al patrulea mandat, iar localitatea de șase mii de locuitori pe care o conduce este una dintre cele mai dinamice localități din Bazinul Gheorgheni, fiind o așezare unde s-a reușit a se îmbina tradiția și modernizare într-un mod exemplar.
Ludescher László coordonează activitatea Caritas Alba-Iulia din șase județe: Alba, Cluj, Hunedoara, Mureș, Harghita și Covasna. În munca s-a a adus îmbunătățiri semnificative activității Caritas. Răspunde, pe lângă activitățile destinate persoanelor cu dizabilități, de sprijin al familiei, programele destinate etniei rome și cele de voluntariat și de centrele destinate persoanelor vârstnice și programele de dezvoltare rurală. Eficiența activității pe care o coordonează se oglindește în prezența sutelor de voluntari, a bugetului cuprinzător de un milion de euro anual și de o paletă colorată de activități pe care le desfășoară Caritas Alba-Iulia. Laudația lui Ludescher László a fost scrisă de Tamási Zsolt, directorul Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș.
La eveniment a participat Kelemen Hunor, președintele UDMR și candidat la președinția României. În discursul său acesta a afirmat că: „Noi cei care trăim în Ținutul Secuiesc avem cu certitudine o viziune cu privire la viitorul acestei regiuni. Ne asumăm moștenirea primită și încercăm ca prin muncă creativă să contribuim la aceasta. Avem viziune asupra viitorului Ținutului Secuiesc deoarece am rămas pe tărâmurile natale, în calitate de maghiari, asumându-ne și trăind cu acele specificități care ne caracterizează: limba, religia, tradițiile, cultura, cu alte cuvinte tot ceea ce se  leagă intrinsec identității noastre. Ținem la toate acestea și ne dorim ca să primim garanții instituționale pentru păstrarea acestora. Viitorul îl vedem trăind împreună cu românii care trăiesc aici, eu personal cred cu tărie în puterea dialogului și în puterea de convingere a cuvintelor sincere”. Acesta a mai adăugat că România va fi puternică atunci când vor exista regiuni puternice, Ținut Secuiesc puternic, unde identitatea regională reprezintă o valoare, unde diversitatea se fortifică prin intermediul solidarității societății.
În discursul său Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, spune: „Între județul Covasna și Harghita funcționează de mai mulți ani o cooperare în ceea ce privește programele destinate diasporei. De trei ani de zile acordăm o importanță majoră nu numai așezărilor locuite de maghiari din afara județelor noastre, ci și acelor localități unde populația maghiară a scăzut sub 25 la sută. Ținutul Secuiesc este asemenea unei pâini de casă bine coaptă și dătătoare de viață. Ne este cunoscut faptul că dacă coaja acestei pâini se taie, miezul acesteia se va usca cu repeziciune. Ținutul Secuiesc are viitor doar în totalitatea lui, înglobându-i și pe trăitorii localităților limitrofe. Acesta este și motivul pentru care vom acorda în continuare sprijin material și atenție comunităților maghiare din localitățile Ariușd, Vâlcele, Hăghig.” În opinia președintelui Consiliului Județean Covasna, scopul principal este acela ca acolo unde nu există posibilitate de afirmare a culturii și vieții culturale maghiare, ori posibilitățile sunt limitate în acest sens, trebuie acționat în așa fel încât fiecare să poată trăi corespunzător conștiinței sale.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a afirmat în discursul său că în procesul de nominalizare la obținerea premiului, a constatat că există numeroase personalități corespund criteriilor și care au succes atât în viața personală, cât și în carieră. Acesta și-a exprimat bucuria în legătură cu faptul că decernarea acestui premiu a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale regiunii. „Decizia a fost una dificilă. În urma unor îndelungate decizii, comisia culturală de specialitate din județul Harghita a decis ca anul acesta premiul Orbán Balázs să se acorde profesorului și primarului Laczkó-Albert Elemér din localitatea Remetea. Primarul în vârstă de patruzeci de ani, aflat la cel de-al patrulea mandat a demonstrat faptul că pe lângă educarea celor patru copiii al căror tată este, conduce cu succes o comunitate numeroasă, localitate care a devenit referință pentru celelalte localități din județ.”
Brassai Zsombor, președintele Organizației Județene a UDMR Mureș și-a exprimat bucuria față de deschiderea Primăriei Municipiului Târgu-Mureș în ceea ce privește evenimente ca Zilele Ținutului Secuiesc și și-a exprimat speranța ca pe viitor și Consiliul Județean Mureș să se alăture organizării acestuia, deoarece acest eveniment servește interesului Ținutului Secuiesc. „Lucrăm în acest scop, deoarece avem convingerea că Ținutul Secuiesc este nu numai al maghiarilor, ci și a românilor și a romilor, deopotrivă.” Acesta a mai adăugat că a cutreierat județul Mureș și a constatat dezvoltarea acestuia, însă a constatat și sărăcia de aici. „Trebuie acordată o atenție specială și aspectelor sociale, aceasta este cea mai mare provocare a Ținutului Secuiesc. Fiecare persoană e importantă, nu putem renunța la niciuna. În acest scop își desfășoară activitatea și directorul Departamentului de Asistență Socială din Târgu-Mureș a Caritas Alba-Iulia, Ludescher László.”
Au mai fost prezenți la eveniment și Péter Ferenc, vicepreședintele politic județean al UDMR Mureș, Bíró Zsolt, președintele Partidului Civil Maghiar și  Lukács Bence Ákos, consulul Ungariei. Péter Ferenc l-a dat drept exemplu pe Orbán Balázs în ceea ce privește acțiunea în locul lamentării. Cel mai mare secui a fost asemuit celui mai mare maghiar, Széchenyi István, ambii și-au alocat banii interesului public. În opinia lui Bíró Zsolt destinul Ținutului Secuiesc poate fi modelat doar prin intermediul consolidării economice. Lukács Bence Ákos a afirmat că distincțiile sunt importante nu numai din punct de vedere al reușitei, aceasta fiind importantă și din punct de vedere al comunității, reprezentând de asemenea un îndrumar.
Premiul a fost acordat pentru prima oară în anul 2011; în județul Harghita acesta a revenit pedagogului Kovács Piroska pentru neîntrerupta activitate dedicată salvării porților secuiești. Consiliul Județean Covasna a acordat acest premiu în semn de recunoștință lui Váncsa György, pompier voluntar din localitatea Valea Crișului pentru activitatea depusă în folosul comunității, iar în județul Mureș premiul a revenit lui Simon Judit, președinta Asociației HIFA, pentru activitatea depusă în cadrul asociației prin care se urmărește dezvoltarea și păstrarea demnității umane.
În anul 2012 premiul a revenit în județul Harghita profesorului de geografie Beder Tibor, în județul Covasna muzeografului Haszmann Pál, iar în județul Mureș învățătoarei Domokos Ilona.
Anul 2013 a fot anul comemorativ Kós Károly, premiul acordându-se personalităților și asociațiilor care activează în sfera promovării activităților de restaurarea și salvarea patrimoniului construit. În județul Covasna premiul a fost înmânat arhitectului Benczédi Sándor reprezentând Societatea pentru Protecția Monumentelor – Sfântu-Gheorghe, în timp ce în județul Harghita acesta a revenit lui Bogos Ernő și Kolumbán, reprezentanții  Asociației Kós Károly. În județul Mureș premiul a revenit Asociației ARCUS, iar cei care au ridicat premiul au fost restauratorii Mihály Ferenc și Kiss Loránd.
Anul 2014 este desemnat a fi anul „Coordonarea vieții de familie și a muncii”. Familia reprezintă acel punct de sprijin și siguranță de care avem toți nevoie, în timp ce locul de muncă reprezintă, pentru mulți dintre noi, singura sursă de venit. Împreună, aceste două domenii ne întregesc viața și modalitatea prin care încercăm să le împăcăm este o mare provocare.  Având în vedere că ne aflăm într-o era a vitezei este adesea foarte greu a găsi consensul între viața de familie și locul de muncă. Anul acesta premiul Orbán Balázs se va acorda acelor persoane care au demonstrat faptul că se poate avea succes atât pe plan familial, cât și al carierei și se pot întreprinde activități în folosul comunității, dezvoltarea societății.
Premiul Orbán Balázs se prezintă sub forma unei medalii de argint, bătută pe ambele fețe, cu diametru de 70 mm și grosime de 4 mm și este însoțit de o diplomă și o sumă de bani, acordate în cadrul unui eveniment special organizat în cadrul Zilelor Ținutului Secuiesc.


Miercurea-Ciuc – Târgu-Mureș – Sfântu-Gheorghe, 14 octombrie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774